Szezonváltás pólóigazítással

  • 2014. április 01. 02:00
  • Orsi

Mindenféle számítás szerint beköszöntött a tavasz, sőt, már a nyári időszámításban is benne járunk. Női szemmel itt az ideje a gardróbok felfrissítésének (átstrukturálásának:-) is. Szinte biztos, hogy a tavaly elrakott holmik között akadnak kevésbé kedvelt, megunt vagy alig használt darabok is, melyeknél felmerül a kérdés: menjenek vagy maradjanak?!

Ha úgy döntünk, menniük kell, akkor se kerüljenek akárhová: számos ruhacserebere börzét szerveznek országszerte (fesztiválok, rendezvények, családi és gyermeknapok keretében), melyekre érdemes ellátogatnunk, hogy a régit valami számunkra újra cseréljük. De természetesen adomány, ajándék formájában még ennél is jobb helyre kerülhetnek a már nem használt darabok. (pld. továbbadható a Vöröskereszt számára, ruhagyűjtő konténerekbe, szociális célú gyűjtéseknél). 

Ha azonban mégsem akarunk megválni tőlük, akkor érdemes ezeket a holmikat is alávetni a nagy tavaszi megújulásnak! Az ún. redesign és upcycle blogok telis tele vannak jobbnál jobb ötletekkel, melyekkel az újdonság iránti igényünket is kielégíthetjük, újabb vásárlás és pénzköltés nélkül. Az alapanyagok, a variációk és a díszítő technikák tárháza végtelen. Való igaz, a leggyönyörűbb és valóban igényesen megújított ruhadarabok természetesen még mindig varrással, horgolással, hímzéssel vagy textilfestéssel készülnek. De ma már az sem marad hatásos praktika nélkül, aki nem büszkélkedhet túl sok varrótudománnyal…

Tavaszi ráhangolódásként most én is a gyors sikerélménnyel kecsegtető, kevésbé bonyolult és eszközigényes gyakorlatok közül szemezgettem.
Sőt! A technikai megoldások végeláthatatlan ötlettárát átböngészve végül odáig specializálódott a blogbejegyzés témája, hogy alapanyagként maradt a póló, eszközként pedig az olló – nagyjából tű és cérna nélkül… Mert ennyi is elegendő ahhoz, hogy a tavaszi szelesebb napokra pólóból sál és nyakbavaló, verőfényes napokra pedig csomózással, fonással rafináltan átfazonírozott, sokféle új felsőrész szülessen. 

A villámötletek egy része valóban látványos átalakulást eredményez, és igazán csinos, stílusos, dekoratív (hordható) eredményt ad, bár a ruhák tartóssága – kérdésként – felmerült bennem. (A kíméletes használat és kézi mosás talán megoldást jelent.) Az ötletek más része pedig inkább a kreatív alkotómunka öröméért került ide (akár többedmagunkkal, kicsikkel, nagyokkal, kamaszokkal kipróbálva a lehetőségeket), – s nem kell őket túlzottan komolyan venni.:) Egy-egy ilyen alkalommal a megunt pólóból néhány ügyes mozdulattal hajpánt, karkötő vagy akár tarisznya is készíthető.

A felsorolt ötletek közül én egy szatyrot készítettem el, aminek rendhagyó jellege miatt olyan sikere volt, hogy az első használat során elajándékoztam. Már megérte elkészíteni! De nem tagadom, egyik-másik variáció engem is az ujja köré csavart, így csak idő (és alkalom) kérdése, hogy nálam is formát öltsenek.  
  
Nézzük tehát a variációkat egy témára!

 

Könnyű, tavaszi re-pólók és holmik varrás nélkül – kezdőknek is:

 

Póló átalakítás A készítés módja elérhető az instantlife.blog.hu oldalon

 

Asszimetrikusra szabott re-póló

Csak vágással és csomózással - Leírása a wobisobi.blogspot.hu oldalon

Polóból tunika

Pólóból tunika az ajandekkatalogus.hu ötlete nyomán

 

Re-póló csomózással

Csomózással a neszeszer.blog.hu-ról, fiataloknak 

Re-póló szegecsekkel

A vivatv.hu gyűjtése nyomán, kapcsos rátéttel

 

Pólómegújítás ún. lyukfonással

Ún. lyukfonásos technikával a mentootlet.blogspot.hu oldalról

 

Re-póló fűzéssel

Póló újrahasználat fűzéssel Forrás: eletszepitok.hu

 

Póló újrahasználat fűzéssel

Mégegy példa a kontrasztos, mutatós fűzésre

 

Pólófelújítás vegyes technikákkal, minimális varrással vagy varrás nélkül:

 

Pólóra csipke

Néhány öltésssel, pólóra csipke, innen: Instantlife.blog.hu

Pólóra fodor

Saját anyagából fodorral: www.recycledlovelies.com

Re-póló gombokkal

Így-úgy, gombokkal

Póló dekorálás gyerekeknek

 

Ruha felújítás

Mindenféle rátétekkel - Recycleart.org

Pólófestés

Bátran újrafestve: kaylasbasement.blogspot.hu

 

Polófestés

Csipke imitálás innen

 

Nyakbavalók, kiegészítők használt pólókból:

 

Pólóból nyakbavaló

Pólóból nyakbavaló innen, onnan

 

Pólóból nyaklánc

Pólóból nyaklánc, leírással: ajandekkatalogus

 

Pólóból kendő/sál

Pólóból tavaszi sál/kendő Ötlet: derekasszony.blogspot

 

Pólóból karkötő

De készülhet karkötő is, fonással - rescueandrevive.blogspot.hu

 

Pólóból hajpánt

Mindenre van már példa - pólóból hajpánt, itt: craftsnob.com

 

Végül pedig jöjjenek a szatyrok!

 

Pólóból bevásárlószatyor

Elkészítési mód, varrás nélkül: mentootlet.blogspot.hu

 

Pólóból szatyor

Varrási útmutató: factorydirectcraft.com

 

Pólóból táska

www.ecouterre.com

 

Kicsit komolyabban – néhány zárógondolat a textíliák előállítási körülményeiről és az újrahasznosításukról


A ruhagyártás, s a szezonról szezonra kreált divat egyrészt óriási biznisz, másrészről sajnos számos, kevésbé hangoztatott hátulütője is van. A textíliák előállításához gyapotra, annak termesztéséhez pedig tetemes mennyiségű vízre és (az élelmiszer termeléstől is elvett) termőföldre van szükség. A növények egy részét GMO-s eljárással állítják elő, a nagyipari mezőgazdasági termelés pedig a talajéletet megölő növényvédőszerekkel és műtrágyával éri el a kellő terméshozamot.

A fejlődő országokban létesített ruhaipari üzemek munkakörülményei kapcsán gyakran hiányosságok és emberi jogi aggályok is felmerülnek. A textíliák festéséhez, tisztításához, tartósításához vegyszereket, festékanyagot, felületkezelőket és égésgátlókat használnak, melyek mindegyike szennyezi az ivóvíz készleteinket és hosszútávon kedvezőtlen hatást gyakorolnak az emberi egészségre is.

Európa szerte a textíliák újrahasznosítása egyelőre csak részben megoldott. A textilhulladék kb. 40-50%-át használt ruhaként lehet újra felhasználni, 25-30 %-a rongyként tisztításra alkalmas, míg 20-30 %-ot másodlagos alapanyagként más iparágak hasznosítanak (például papírt, kartont és filcet készítenek belőle). Problémát jelent az is, hogy a modern iparból érkező ruhák minősége silány, s így azok többszöri újrahasznosításra alkalmatlanok, s a kelleténél hamarabb végzik szemétként.
Mindezek ismeretében is fontos a minél további használat; akár adományozás, akár cserebere, akár kreatív szabászat vagy ruhamegújítás útján történik – jó gyakorlatot követünk vele.
 
Ajánló: a témáról részletes tanulmány olvasható a Magyar Természetvédők Szövetsége egyik kiadványában is. Elérhető itt.