Greta Thunberg: Klímakönyv összefoglalása (1. rész)

  • 2024. július 01. 02:00
  • Pataki Viki

A Humusz Szövetséget hosszú évek óta szakmai tanácsokkal segítő szakértő, Hartay Mihály – aki nem mellesleg a Humusz rendes tagja is – elolvasta Greta Thunberg Klímakönyvét, sőt, ki is jegyzetelte azt. Az általa írt összefoglalót közöljük több részben, hétről hétre blogunkon. Íme az első rész.

 

A Klímakönyv Thunberg szerkesztésében, összeállításában, valamint több mint 100 szakértő, tudós tanulmányával készített könyv

 

Alapadatok:

1850 óta 1,2 °C-kal nőtt a globális átlaghőmérséklet a Földön.

Beléptünk az antropocén korba, az ember geológiai erővé vált.

(A Hungaromet [met.hu] szerint 2023-ban Mo.-on 12,23 °C volt az átlaghőmérséklet, 2000-ben 10,6 °C fok volt ami 1,63 °C hőmérsékletemelkedést jelent! A zárójeles megjegyzés HM-től származik.)

CO2 gáz koncentrációja a légkörben: 1850 körül 200 ppm, 2023-ban 420 ppm.

1990-ben kibocsátott CO2 mennyisége: 785 gigatonna, 2023-ban kibocsátott CO2 mennyisége: 948 gigatonna.

IPCC becslése szerint 2100-ra a felmelegedés eléri a 3,2 °C-ot.

Párizsi megállapodás lényege: ne haladja meg a 1,5 °C-ot a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti korokhoz viszonyítva.

 

 

ELSŐ RÉSZ / Hogyan működik az éghajlat?

 

Thunberg: Ahhoz, hogy megoldhassuk, meg kell értenünk a problémát:

Ahhoz, hogy a klímacélt (1,5 °C) tartsuk, le kell vinnünk a személyenkénti CO2 kibocsátásukat évi 1 tonnára. Az USA-ban ez a szám: 17,1 tonna, Svédországban 9 tonna, (Magyarországon: 5,5 tonna. HM).

 

Civilizáció és kihalás:

Az elmúlt 500 millió évben öt nagy kihalási esemény történt és mindegyikük kiirtotta a Föld fajainak nagyjából háromnegyedét. A „nagy gyorsulás” radikálisan átalakította a bolygót.

 

Thunberg: a tudományos bizonyítékok ennél szilárdabbak már nem is lehetnének:

A holocén kor (12000 évvel ezelőttől napjainkig) alatt kivételesen stabil volt az éghajlat. Az emberi civilizáció felemelkedése óta kiirtottuk a világ fáinak felét és az állatvilág kétharmadát, pedig mi is csak egy állatfaj vagyunk, egy a többi faj között. Nem állunk a Földet benépesítő többi faj felett. A legtöbb ma élő ember bőven a bolygó eltartóképességének határain belül él. Csak egy kisebbség okozza a válságot. Széntartalékunk 90%-át kitevő CO2-t kibocsátottuk. (Széntartalék: az a max. CO2 mennyiség amit kibocsáthatunk, hogy 1,5 °C alatt tarthassuk a felmelegedést).

 

A klímaváltozás felfedezése:

A tudományos bizonyítékok szilárdak és 30 éve tudjuk (IPCC 1988-ban alakult), hogy azonnali cselekvésre van szükség. A tudomány álláspontja azonban ütközik a gazdasági (és politikai megj: HM) rendszerünkkel. A riói (1992) Föld csúcs óta született egyezmények vagy erőtlenek voltak, vagy nem tartották be őket az aláíró országok (a párizsit sem).

 

Miért nem cselekedtek?

Miért? A fosszilis ipar kéz a kézben működik a konzervatív, liberális agytrösztökkel. Az emberek vágyvezérelt gondolkodása pedig hajlandó elhinni a pozitív üzeneteket. A jelenleg működtetett kapitalizmus veszélybe sodorta a bolygó több millió fajának létét. Az éghajlati válság megkérdőjelezte az elmúlt 250 év közgazdasági gondolkodását és megmutatta, hogy az önérdek korlátozás mentessége nem szolgálja a közjót.

 

Átbillenési pontok és visszacsatolási folyamatok:

A jelenlegi környezetpusztítás elég ahhoz, hogy a következő 500 ezer évben befolyásolja a bolygónk jövőjét. A tudománynak már azt kell kutatnia, hol vannak az átbillenési pontok, ahonnan már nincs visszatérés a stabil holocén korszak éghajlatához. Az átbillenés bekövetkeztekor a destabilizáló visszacsatolások veszik át az irányítást és az egész rendszert egy új állapot felé taszítják. Ez súlyos következménnyel jár az ember és a környezet életfeltételeire nézve. 2008-ban az éghajlat számos átbillenésre képes összetevőjét azonosították, ezek a következők: Az északi-sarki és antarktiszi jégpajzs eltűnése, a grönlandi jég olvadása, a permafroszt eltűnése, a tajgák pusztulása, az atlanti meridionális áramlási rendszer leállása, az El Nino jelenség és az indiai monszun kiszámíthatatlan viselkedése, a korallzátonyok kipusztulása, az amazóniai őserdők pusztulása. Az átbillenő elemek kölcsönhatásban vannak egymással ami dominószerű láncreakciót indíthat el. Az átbillenő kaszkád még közelebb lökheti a földi rendszereket az új forró bolygó felé vezető úton.

 

Thunberg: Ez a világ legfontosabb történése:

A demokrácia a legértékesebb tulajdonságunk, de törékeny és ha a polgárok nem jól értesültek és nem tájékozottak az életüket alapvetően meghatározó kérdésekben, akkor a demokráciát manipulálni is könnyen lehet.
(A demokrácia – a politikusaink társadalom által történő kiválasztásának eszköze sajnos rövid távú szemléletre ösztönzi a politikusokat és az embereket is, nem kedvez a hosszútávú gondolkodásnak. A demokrácia egyedül az embernek jó, az élővilág többi részének katasztrófa. Megjegyzés: HM)

 

Az összefoglaló szerzője a Humusz Szövetséget hosszú évek óta szakmai tanácsokkal segítő szakértő, a Humusz Szövetség rendes tagja, Hartay Mihály.