Tavaszi "zöldítés" a munkahelyen

  • 2015. május 01. 02:00
  • Agi


Figyelem az idő rohan, már az 5. hónapban járunk, pedig az év mintha csak most kezdődött volna el. A tavaszi napsugarak és a természet zöldbe robbanása is arra késztet minket, hogy megrázzuk magunkat, nyújtózkodjunk egy nagyot és friss elmével, tele ötletekkel nézzünk a holnap elé.


Ilyenkor nincs is annál jobb, mint az oly régen halogatott terveinket előszedjük, leporoljuk és végre megvalósítsuk.

Vagy például választhatunk egy olyan izgalmas kihívást, feladatot, amely lendületbe hozza kissé berozsdásodott agyi fogaskerekeinket. Tegyük fel, hogy a következő időszakban célnak tűzzük ki munkahelyünk/irodánk „öko-frankóvá” varázsolását.
Huhh…ez akár nehezebb ügynek is tűnhet, mint azt elsőre gondoltuk! :-) Ugyanakkor meglepő fordulatokra és esetleg pozitív fogadtatásra is számíthatunk.

 


Csak a saját tapasztalatomból kiindulva írhattam az előző sorokat, hiszen amit korábban gondoltam a munkahelyi környezettérítő vállalkozásom sikertelenségéről, ahhoz képest nem kellett akkorát csalódnom.

A következőkben erről mesélek egy kicsit: Tehát adva van egy multicég, ahol 1001 féle dolgot kell 5005 féle módon dokumentálni, kinyomtatni, lefűzni. Minek kell kinyomtatni akár 2 soros szövegeket, amelyek 1 perc múlva elavult információvá és fizikai hulladékká válnak?
A misszióm egyik célkitűzése, a feleslegesen termelődő papírhulladékok mennyiségének csökkentése volt. Így hát azzal a kéréssel fordultam a vezetőség felé, hogy ha a nekem szánt infókat mindenképp(!) szükséges kinyomtatni, akkor azt használt papírral oldják meg. És lássunk csodát, elfogadták ezt az óhajomat! :-) Első célkitűzés pipa!
Majd következett a műanyag palack gyűjtő hely kialakítása. Védőitalként a cég köteles ásványvizet biztosítani a dolgozóinak. Ebből következik, hogy nap, mint nap több műanyag flakonnal járulnak hozzá a hulladékok termelődéséhez :-). No, de a gyűjtőhely szépen működött és egészen odáig sikeresnek gondoltam, amíg nem szembesültem azzal, hogy a munkahelyem nem rendelkezik céges szelektív tárolóval, így a ’lánc’ végpontján minden egyetlen kukába került.
Nos, hát ez a kezdeményezésem legalább szemléletformálásnak jó volt. Hogy miért jó ez nekem?
Az egyik zseniális tanárom mondta egyszer, hogy „Ha életed során akár csak egy embernek is sikerül megváltoztatod a szemléletét, akkor már sokat tettél!” (Galambos József)

Sajnos az én munkahelyem nem alkalmas komolyabb változtatások véghezvitelére. Gondolok itt például az egyes irodai kellékekre, bútorokra.

Aki mondjuk saját kis helyiséggel rendelkezik vagy éppen a környezetbarát eszközök iránt nyitott, fogékony szféra veszi körül, annak aztán végtelen szabadsága lehet az előzőekben említett témában. Akár pénzt is spórolhat egy munkahely, amikor az újrahasznosítást szem előtt tartva próbálja megoldani az egyes kellékek, eszközök, bútorok beszerzését.
Példaként említhetem a kartonból készült bútorokat vagy ott vannak a romkocsmák. Szedj össze minél több lomot; csetreszt, rendezd el kreatívan és kész a forradalmi design.
Azért ennél vannak szenzációsabb ötletek is, amelyek felkutatására ismét a net végtelen hálóját használtam. Megint rá kellett jönnöm, hogy a kreativitás határtalan! Hihetetlenül sok pazar alkotással találkoztam. Egy bicikli fogaskerekét vagy a küllőkkel rendelkező kerekét felhasználva készítettek fali órát; a kormányából némi átalakítás során csodás ruhafogas varázsolódott. Nagyon tetszett még a bicikliülésből eszkábált gurulós ülőke, illetve a professzionálisan meghajlított vázból kialakuló asztalka.
Vagy vegyünk például egy esernyőt, talán mindenki járt már úgy, hogy a legnagyobb eső idején ment tönkre az esernyője és haragosan dobta bele az első kukába, ami az útjába akadt. Hölgyeim és Uraim, ezentúl ne tegyék ugyanezt! Amellett, hogy varrhatunk belőle táskát, vagy esetleg a különc ízlésnek hódolva még szoknyát is, amellett a nyelét nyugodtan használjuk fel akasztónak. És ha esetleg van felesleges esernyőnk, egyszerűen csináljuk belőle lámpát. Miért is ne? :-)
Az újonnan vásárolt, drága és ki tudja hol gyártott irodai tárolók, polcos szekrények helyett is tudok ajánlani alternatívákat. A pincében vagy a nagymama padlásán porosodik egy régi bőrönd? Igazi kincs! Nincs is jobb egy bőrönd asztalkánál, vagy egy bőrönd fotelnél! Sőt házi kedvenced pihenő helye is meg van oldva, ha a bőröndnek csinálsz egy kipárnázott bélést. Sok-sok kofferből pedig igazi tároló szekrényt alkothatsz, amiben az összes irodai kellék és irat maradéktalanul elfér.
Munkahelyek, irodák Zöldítésre Fel!! A rengeteg zseniális ötlet megvalósítása csak rátok vár!