Zöld Óvoda Információs Nap beszámoló (KMR)-2014.11.27.

Információs nap 2014. november 27.

A 2014 2. félévi információs napunkat Budapesten, a Fővárosi Önkormányzat Gyakorló Óvodájában rendeztük meg. (1068 Budapest, Városligeti fasor 30). 

Az intézmény zöld óvoda címmel rendelkezik, szép zöld környezetben helyezkedik el. Környezeti nevelésük több évtizedes múltra tekint vissza, ennek keretén belül működik a "Kék cinke" Környezeti Óvodai Oktatóközpont, óvodapedagógusok szakmai továbbképzése, tovább itt kerül megrendezésre a budapesti Zöld óvodák találkozója is. A programra előzetesen 55 fő regisztrált 50 intézményből. A létszámkorlát 20 fő volt, végül 23 fő vett részt a rendezvényen, 14 fő Budapestről, 9 fő Pest megyéből. A résztvevők 70 %-a először fog pályázni a zöld óvoda címre.

Az új címpályázók jelentős része még nem ismerte a pályázati kiírást és az adatlapot sem, így az első blokk (a projekt és a címpályázat ismertetése) sok új információt jelentett számukra. Megadtuk a pályázat és a segédanyagok letöltési lehetőségeit is a felkészüléshez.

zoinfonap3

Az elméleti bevezetőt a gyakorlati megvalósítás követte: a házigazda intézmény tágas udvarának és komposztálójának körbejárása után a kialakítás alatt álló környezeti nevelésnek szentelt interaktív kiállítóterem megtekintése következett az óvodavezető idegenvezetésével kísérve. A szünetben a meghívott  kiállítók segítséget nyújtottak a környezeti nevelési szakirodalmak  elérhetőségében (Magyar Környezeti Nevelési Egyesület), illetve olyan szolgáltatókkal találkozhattak a jelenlevők,  akik segítséget nyújthatnak a környezetbarát megoldások kialakításában az intézményben.

zoinfonap1

A harmadik blokkban szakmai műhelymunka zajlott zöld óvoda szakértőnk vezetésével, aki a gyakorlati, ötletes kinti-benti megoldások egész tárházát vonultatta fel előttünk. Itt került sor a felmerülő kérdések megválaszolására is, illetve a résztvevők-saját

tudásukat is felmérve-kitölthettek egy „zöld totót”melynek válaszait stílszerűen üres teafilter papírokra rögzíthették.  A levont tanulságokat közösen összegyűjtöttük. A blokk végén külön kiemeltük hogy milyen előnyökkel jár az zöld óvoda cím.

A lezáró részt a Natura 2000 hálózat ismertetése alkotta. A téma szinte minden jelenlévőnél az újdonság erejével hatott. A fogalmak tisztázása és a hálózat ismertetése után a területek régióspecifikus bemutatásával erősítettük meg a helyiek érdekeltségét a téma iránt.

A programot rövid játékkal és a folyamatos tájékoztatás, kapcsolattartás jegyében zártuk.

zoinfonap2

Az értékelőlapok elemzése során a következő visszajelzéseket kaptuk, melyekből a további munkánk során építkezhetünk:

-      előzetes elvárások: általános információk a pályázattal kapcsolatban, gyakorlati megvalósítási tippek, ötletek,

-      megvalósulás: nagyon sok gyakorlati ötletet kaptak a zöld óvodai tartalmak megvalósításához, illetve hasznos információkat a pályázat beadásához

-      fejlesztendő területek: még óvoda-centrikusabb legyen az elméleti előadás

 A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg