Zöld Óvoda Információs Nap beszámoló (ÉAR)-2014.09.18.

Információs nap, összefoglaló:.

Helye: Nyírségi Civil Ház, Nyíregyháza, Damjanich utca 4-6.

Résztvevők száma: 28 fő

A jelentkezések szép számmal érkeztek az online regisztrációs felületre, telefonon, és e-mailben is. A 2014. szeptember 18-án megtartott szakmai napunk helyszínéül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye megyeszékhelyét, Nyíregyházát választottuk. 

zoinfonap3

Összesen 28 fő érkezett az óvodák részéről, ám több intézmény részéről is jelezték, hogy érdekli őket a rendezvény, de nem tudnak részt venni rajta. Természetesen számukra minden rendelkezésünkre álló szakmai anyagot eljuttattunk, és informáltuk őket. A program 8 óra 30 perctől, a résztvevők regisztrációjával vette kezdetét. 9 órától megkezdődött a bemutatkozó kör, mely során nem csak a Humusz Szövetség és a Zöld Kör, hanem minden megjelent bemutatkozott, és megkértük, hogy fogalmazzák meg elvárásaikat a nappal kapcsolatban. A két civil szervezetet Molnár Antal, a Zöld Kör elnöke mutatta be. Ezt követően a zöld óvoda címpályázat és hátterének bemutatása történt meg. Kiemelten kezeltük a programban való részvétel és a zöld óvodai cím elnyerése előnyeinek részletezését. Mivel a jelentkezők nem csak első pályázók voltak, bíztattuk a megjelenteket, hogy a tapasztalataikat osszák meg egymással. Mivel célunk volt, hogy a szakmai nap jó hangulatban, és interaktívan teljen, ezért örömmel fogadtunk minden kérdést, vagy egyéni gondolatot, meglátást, és buzdítottuk is erre a megjelenteket.

A szünetben a szomszéd helyiségben berendezett ökotudatos büfében örömmel vettük észre, hogy az óvodapedagógusok elérhetőséget és tapasztalatot cseréltek, mely – remélhetőleg – elősegíti a hálózatosodás folyamatát. A környezettudatosságot a helyi termelőktől beszerzett alapanyagoktól kezdve (bivaly szalámi, házi sajt, idénygyümölcsök és zöldségek), az elmosható poharakig, próbáltuk minden szinten tartani. A szünet után a nyíregyházi Búzaszem Nyugati Óvoda Aranykörte Tagintézményének vezetője, Keczkó Mihályné tartotta meg a műhelymunkát. Úgy véltük, hogy egy helyi, már örökös címre pályázó intézmény bemutatkozása feltétlenül érdekes és tanulságos lehet, emellett előadónk igen elhivatott, és szívvel-lélekkel dolgozik az óvoda zöldítésén.

zoinfonap1 zoinfonap2

Minden résztvevő számára összeállítottunk egy kis csomagot, melyben – a tollon, a programmal kapcsolatos tájékoztató és ismeretterjesztő anyagon, Natura 2000 bemutató anyagon kívül – a pályázat során benyújtandó dokumentumok kinyomtatott példánya megtalálható volt. Így, amikor a szakmabeli előadónk a kritériumrendszerről beszélt, már kéznél volt egy példány, melyre jegyzetelhettek is. Természetesen szó esett a legfontosabb tudnivalókról, kritikus, vagy nehezen érthető pontokról, kérdések, és erre adott válaszok hangzottak el. A pályázat elemeinek megtárgyalása után, előadónk saját óvodáját mutatta be képekben. Egészen a kezdetekig visszanyúlva mesélte el, hogy hogyan jutottak el egészen ideáig. Úgy véljük, hogy minden szakmai napnak ez a leghasznosabb és legértékesebb része, hiszen sokan csak ekkor szembesülnek vele, hogy bizonytalanságuk csupán kishitűség, és van esély elnyerni a címet. Az ösztönzés, és a jó gyakorlatok bemutatása ezért nagyon fontos folyamat. A műhelymunka után újabb szünet következett, mely után a Natura 2000 hálózat bemutatása, ismertetése történt meg. Sokak számára volt ismeretlen, vagy hibásan értelmezett a fogalom, de összességében érdeklődőek voltak. Egyhangúan jelentették ki, hogy nagyon hasznosnak találnának egy olyan szakirodalmat, mely ezeket a területeket részletesebben mutatja be úgy, hogy közben rávilágít a zöld óvodák lehetőségeire (látnivalók, túrák). Többen jelezték, hogy a környezetükben elhelyezkedő területekre szívesen ellátogatnának, megismerkednének értékeivel, ha ismernék azokat. Ezt követően olyan szervezetek mutatkoztak be, melyek a zöld, környezettudatos szellemiségben működő óvodák számára hasznos programlehetőségeket, eseményeket, ötleteket, ismereteket adtak. A szakmai napunk lezárásaként büféebéd közben folytatódott a kapcsolatépítés. Sok kapcsolattartóval beszélgettünk szakmai kérdésekről, sok esetben már mentorálásként is értelmezhető témákról is konzultáltunk.

Összességében hasznosnak értékelhető rendezvény volt. Ami a legjobban tetszett a résztvevőknek a rendezvény során: gyakorlati és elméleti ismeretek, új elérhetőségek és a hálózatosodás elősegítése, az ökoszertár során bemutatkozott szervezetek, a konkrét feladatok bemutatása, a sokszínűség, a részletes tájékoztatás, a műhelymunka, a jó hangulat és segítőkész közeg. A jövőre irányuló segítő szándékú javalatok, igények: több interaktív játék, még több lehetőség bemutatása, terepgyakorlat, több jó gyakorlat. Az elhangzott, legfontosabb új ismeretek  között szerepeltették a zöld óvoda cím értelmezését, a pályázat ismertetését, a gyakorlati tanácsokat, a kapcsolatépítés lehetőségét, a szervezetek bemutatkozását, a Natura 2000 hálózat bemutatását, a képzést, a mentorálási folyamat lényegét, a módszertani anyagok elérhetőségének helyét. A későbbiek során azt tervezzük, hogy még több játékos gyakorlatot és jó példát viszünk a szakmai napunk során, illetve az addig megismert konkrét példákat is szeretnénk felsorakoztatni.

A rendezvény után minden jelenlévő számára elküldtük a szakmai napon elhangzott előadások anyagát, más segédanyagokkal egyetemben.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg