Zöld Óvoda Információs Nap (NYDR) - 2015. II. félév

Időpont: 2015. november 20. (11:00-15:00)

Helyszín: Szombathelyi Szűrcsapó Óvoda (9700 Szombathely, Szűrcsapó u. 43.)

A helyszínválasztás miatt a rendezvényre elsősorban Vas megyei óvodákból érkező vendégeket vártuk, azonban mivel az eseményt meghirdettük az egész régióban, így várható volt, hogy érkeznek résztvevők a szomszédos Zala megyéből is, esetleg Győr-Moson-Sopronból is.

Az információs nap programja
11.00 - 12.00 regisztráció, a Zöld Óvoda Program bemutatása, háttere, előnyei, a címpályázat bemutatása
12.00 - 12.20 szünet, Zöld Kiállítás
12.20 - 13.50 műhelymunka (a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok) és egy címet már elnyert Zöld Óvoda bemutatkozása
13:50 - 14.10 szünet, Zöld Kiállítás
14:10 - 15:00 Natura 2000 területek bemutatása

Az információs nap menetrendje alapján felkértük az előadókat az egyes előadások megtartására. Az egy korábban címet már elnyert Zöld Óvoda bemutatására Surányiné Palkó Eleonórát, a rendezvénynek helyszínt biztosító óvoda, a Szombathelyi Szűrcsapó Óvodának vezetőjét kértük fel.

nydr zo 2015 II félév

A GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA ELÉRHETŐ!

A rendezvényen - a közeljövőben Zöld Óvoda vagy az Örökös Zöld Óvoda címre pályázó intézmények közül - 12 óvoda 21 pedagógussal képviseltette magát, továbbá az egyik óvoda fenntartójaként egy települési önkormányzat is képviseltette magát egy fővel.
Az információs nap kezdetén az óvoda vezetője, Surányiné Palkó Eleonóra üdvözölte a résztvevőket. A nyugat-dunántúli regionális forrásközpont nevében Horváth Ferenc, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke köszöntötte röviden a megjelenteket, egyben megköszönte a házigazdának, hogy helyszínt biztosítottak a rendezvényhez.

Az óvodai információs nap programjának ismertetése után első előadóként Horváth Ferenc bemutatta röviden a Reflex Egyesületet, valamint a pár mondatban a program koordinátoraként a HUMUSZ Szövetséget, majd ismertette a Zöld Óvoda programot. Részletesen bemutatta a címpályázathoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat, és az érdeklődök figyelmébe ajánlva a legfontosabb szakirodalmakat, segédanyagokat, elérhetőségeket. A regionális forrásközpont nevében minden szakmai segítséget felajánlott a pályázóknak.
A program második része egy címet korábban már elnyert zöld óvoda bemutatkozásával folytatódott. Surányiné Palkó Eleonóra, a rendezvénynek helyszínt biztosító óvoda, a Szombathelyi Szűrcsapó Óvodának a vezetője mutatta be 25-30 perces előadásában az általa irányított intézményben folyó környezeti nevelési tevékenységet, illetve az ott elért eredményeket.

A folytatásban a Reflex Környezetvédő Egyesület környezeti nevelőjének, Szűcs Gábornak a levezetésével műhelymunka kezdődött a címpályázás során felmerülő akadályok, nehézségek átbeszélésére, illetve a felmerülő problémák megoldására.
Szűcs Gábor ppt-bemutatóval kísért előadásában külön kitért arra, hogy nem csak a Nyugat-Dunántúl megyéit figyelembe véve, de az országos adatokat tekintve is Vas megye áll a legkevésbé jó helyen. Elmondta, hogy programunk célja az, hogy azokat az óvodákat, ahol eleve „zöld óvodai” tevékenységet végeznek, próbáljuk rábeszélni a címpályázásra. Tapasztalataink szerint jó néhány található ilyen Vas megyében is. Munkájuk elismerése lenne az államilag elismert minőségjelző, a zöld óvoda cím. Biztatásként elhangzott, hogy minden óvoda lehet zöld óvoda, amely intézmény a hatályos jogszabályok szerint működik, hiszen az szinte biztosan teljesíti a pályázati kritériumrendszer első pályázókra vonatkozó követelményeit.

Ezután a jelenlévők „mutatkoztak be”. Elmondták, ki mennyire ismeri a pályázatot, milyen nehézségeket lát. A levezető a kérdésekre adott válaszaiban próbálta eloszlatni leggyakrabban felmerülő aggályokat, miszerint a pályázat elkészítése során, illetve a zöld óvodaként működés során sincs kötelezően elvégezendő, azonnali pénzkiadást igénylő feladat. A kérdések és válaszok elhangzása után a végére minden a "helyére került", nem maradt kétség vagy hiányérzet egyetlen résztvevőben sem.

A pályázatok elkészítését segítendő Surányiné Palkó Eleonóra egy rövid ppt-előadást tartott a Zöld óvoda kritériumrendszerről. A résztvevőket a jövő első negyedévi pályázásra kérte/biztatta, már csak azért is, mert Vas megye nagy lemaradásban van!

Záró programként Lajtmann József, a Reflex Környezetvédő Egyesület tagja, szakértője tartott egy színes, képekkel gazdagon illusztrált előadást a Natura 2000-es területekről, elsősorban Vas megyére koncentrálva. A bemutató során a résztvevők kezébe adta Pro Vértes Közalapítvány által kiadott, a helyi védett területeket megyénként összegyűjtő, képekkel, szöveggel illusztrált térképeit. A résztvevőket arra biztatta, hogy ismertessék meg az óvodásokkal is a közvetlen környezetükben található helyi védett és Natura 2000-es területeket, hiszen ezáltal erősebb lesz a kötődésük a lakóhelyükhöz, illetve a tájhoz, amelyben élnek.

Az információs nap programpontjai közötti szünetekben ökofrankó büfével vártuk vendégeinket, továbbá egy főként ismeretterjesztő brosúrákból, kiadványokból álló zöld kiállítást is szerveztünk a vendégeink számára.

Az óvoda előterében pedig a házigazda intézmény helyi termelők részvételével egy kisebb ökovásárt szervezett, amely jól illeszkedett rendezvényünkhöz.

A lelkes, többségében aktívan hozzászóló résztvevők, a kitöltött rendezvényértékelő lapok tanúsága szerint jó hangulatúnak, alkotó légkörűnek, segítőnek, összességében hasznosnak ítélte a szombathelyi tájékoztató napot.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg..

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg