Zöld Óvoda Info Nap beszámoló (KMR) - 2014.05.29.

2014. május 29-én Zöld Óvoda nyílt napot tartottunk, amelynek helyszínéül a Humusz Ház oktatóterme szolgált. A nyílt napon elsősorban oktatási intézményeinek képviselői, pedagógusai és szakértői vettek részt. Célunk az volt, hogy az óvópedagógusoknak párhuzamosan bemutassunk környezettudatos oktatási módszertanokat és gyakorlatokat, továbbá ismertessük a Zöld Óvoda cím elnyerését, vagy megtartását támogató programunk már ismert részleteit, amelyet az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet megbízásából végez a Humusz Szövetség.

zo_kmr_infonap_20140529_1.jpg 	  zo_kmr_infonap_20140529_2.jpg

GALÉRIA

Az információs nappal célunk az volt, hogy az érdeklődő oktatási intézményeket segítsük a Zöldóvoda cím elnyerésében, illetve megtartásában, hiszen az óvodák törekednek majd arra, hogy a működésük során a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elveit a gyakorlatban alkalmazzák.

A rendezvényt komoly előkészületek előzték meg, az előregisztrációnál sok érdeklődő jelentkezett. Előzetes reményeinknek megfelelően szép számmal képviseltették magukat a pedagógusok, összesen 33 fő volt jelen. Az óvodák többnyire Budapest kerületeiből képviseltették magukat, a régión belül pedig az agglomerációból is érkeztek szép számmal. Gyors közvélemény-kutatás során kiderült: a résztvevők intézményei többnyire első pályázatuk előtt állnak, de van köztük pályázatát másodszor, illetve az Örökös Zöld Óvoda címet megcélozva, benyújtani kívánó óvoda is. 

PROGRAM:
13.00-14.15     regisztráció, a Zöld Óvoda program bemutatása, háttere, előnyei, a   címpályázat bemutatása
14.15-14.30     szünet (Büfé)
14.30-16.00     műhelymunka (a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok) és egy címet már elnyert Zöld Óvoda bemutatkozása
16.00-16.15     szünet
16.15-17.00     Natura 2000 területek bemutatása
17.00-18.00     Zöld kiállítás - a lehetőségek és eszközök tárháza végtelen

Az Úton a Zöld Óvoda felé című előadásunkban beszéltünk arról, hogy milyen további lépésekre van lehetősége a témára nyitott pedagógusoknak és intézményeknek. Itt került szóba az OFI-tól nyert megbízásunk. Bemutattuk magát a projektet, annak szereplőit, és elmondtuk, hogy Regionális Forrásközpontként milyen programelemekkel tudjuk segíteni a jövőben a Zöld Óvoda cím elnyerésére, vagy megtartására pályázó intézményeket. Tekintettel arra, hogy a segédanyagot szolgáltató Országos Forrásközpont a nyílt nap szervezésénél még nem juttatta el hozzánk a segédanyagokat, ezért azt az ígéretet tettük a megjelenteknek, hogy amint kézhez kapjuk azokat, azonnal megküldjük részükre elektronikusan. Ezután került sor a Zöld Óvoda Program hátterének bemutatására, majd a 2014. évi Zöld Óvoda címpályázat ismertetésére.

A következő blokkban Müllerné Nagy Krisztina, zöld óvoda szakértőnk vezette be a pályázatírás gyakorlatába a résztvevőket. Elméleti ismereteken és jó gyakorlatokon keresztül mutatta be azt, hogy hogyan valósítják meg élményszerűen a pályázat keretében vállalt feladataikat. A közös beszélgetés során, az esetlegesen felmerülő nehézségeket, akadályokat is megvitattuk. Majd bemutatásra került az Örökös Zöld Óvoda címmel rendelkező Magonc Óvoda is.

Az információs nap utolsó előadása a Natura 2000 területek bemutatása volt. A résztvevők aktivitása a nap folyamán végig megmutatkozott. Sok kérdés érkezett az előadókhoz az előadások közben és után is. Külön örvendetes volt, hogy a jelenlévők saját jó gyakorlatukból is megosztottak példákat, így a tapasztalatcsere is megvalósult. A közös beszélgetés során, az esetlegesen felmerülő nehézségeket, akadályokat is megvitattuk.

Mint minden humuszos rendezvényen, a kóstolnivaló most sem a máshol megszokott chips és kóla volt, a résztvevők a program teljes időtartama alatt különböző „ökofrankó” falatkákat és gyógynövény teákat is kóstolhattak.

A Humusz Ház kertjében Ökoszertár elnevezésű kísérő rendezvényünk volt megtekinthető, mely során bemutattuk kiadványainkat, szemléletformáló anyagainkat a szakmai érdeklődők számára, amelyek később az ökoiskolai tevékenységekbe is jól illeszthetők. A Humusz Szövetségen túl képviseltette magát a Magyar Környezeti Nevelők Egyesülete, a BOCS Alapítvány, valamint a Forego Magyarország Kft. – Társaság az újrahasznosításért. A kiállítók között volt a Hand Szövetség a globális nevelés témájával foglalkozó Beyond 2015 kiadványaival is. A rendezvény ideje alatt a Humusz munkatársai egyéni tanácsadás céljából is elérhetőek voltak.

A rendezvény során a recepciós pultnál a résztvevők jelezhették az elektronikus hírlevélre való feliratkozás iránti igényüket, amely megkönnyíti majd a pedagógusoknak a velünk való kapcsolattartást, a mentorálási tevékenységbe való bekapcsolódást is.

A rendezvény értékelőlapjainak összegzése után megállapíthatjuk, hogy a résztvevők is sikeresnek ítélték a rendezvényt. Többen kiemelték, hogy a pályázattal kapcsolatos konkrét példák, ötletek bemutatása nagy segítség volt számukra, amit a megírásnál is tudnak hasznosítani, továbbá sok olyan ötlettel gazdagodtak, amelyeket az óvodájukban is meg tudnak valósítani. Pozitívumként említették, hogy az előadások nem csak az elméleti alapokra épültek, hanem megjelent bennük a gyakorlatiasság is. Többek között kiemelték az újrahasznosítási ötleteket és a komposztálási tevékenység megvalósítását is.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóSz