Ökoiskola mentorálás (KDR) - 2014. II félév

2014. július 21-én Vajgerné Bőhm Erika a Gaja Egyesület képviseletében részt vett Budapesten, a Humusz Szövetség által szervezett konzultáción. A megbeszélés témája a projekt eddigi eredményei, a felmerült problémák tisztázása voltak.

Erről a megbeszélésről július 21-én délután konzultált a Gaja Egyesület elnöke, Varga Gábor, és az iroda munkatársa, Gárdonyi László. A további feladatok egyeztetése, tisztázása volt még napirenden. Előkészítettük a régiós tankerületek tankerületi igazgatóinál tervezett találkozókat. Rövid pályázati ismertetőt kapott minden igazgató, az e-mailes megkeresés és kedvező válasz után került sor a látogatások időpontjának egyeztetésére telefonon. Ezt követték a látogatások Komárom-Esztergom megye tankerületeiben: a Gaja Egyesület szakértői az Egyesület és a Humusz Szövetség képviseletében 2014. július 22-23-án felkeresték Komárom-Esztergom megye járási tankerületeinek vezetőit. 2014. július 28-29-én pedig Veszprém megye járási tankerületeit. A tankerületi igazgatók szabadsága esetén a tanügyi referensekkel találkoztak. Ismertették az SH/4/5 kódszámú, Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése című projektet, melynek keretében 2016-ig segítjük többek között Komárom-Esztergom és Veszprém megye oktatási intézményeit abban, hogy sikeresen pályázhassanak az ökoiskola, Örökös Ökoiskola  címre.

2014. augusztus 18-án, hétfőn 8:00 - 16:00 óráig a Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskolában mentorálási napot tartottunk. A rendezvényen 5 intézmény regisztrált, de a távoliaknak ajánlottuk, hogy majd ősszel jöjjenek a megyéjükben megrendezett mentornapra. Így 3 iskola képviselője vett részt, a Bakonycsernyei Általános Iskola, a Cecei Általános Iskola és a Sárbogárdi Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Áttekintettük az Ökoiskola pályázatuk beadásának helyzetét, illetve megnézték iskolánkat, az itteni ökoiskolai gyakorlatot, ami nagyon érdekelte őket.2014. augusztus 28-án mentorálási napra került sor Veszprémben a Bóbita Körzet Hársfa Tagóvodájában. 2 iskola pedagógusai voltak jelen, a Nádasdladányi Nádasdi Ferenc Általános Iskolából és a Veszprémi Cholnoki Jenő Általános Iskolából.Ezt követően 2014. szeptember 2-án Tatabányán a Sárberki Általános Iskolában vártuk az érdeklődőket. A Pilismaróti Bozóky Mihály Általános Iskola, a Császári Zrínyi Ilona Általános Iskola, a Bakonyszombathelyi Benedek Elek Általános Iskola és a Tatabánya Sárberki Általános Iskola valamint tagiskolája pedagógusai voltak jelen. Mindkét helyszínen azonos módon zajlottak a találkozók. A regisztrációt követően Varga Gábor, a Gaja Egyesület elnöke a komposztálási ismereteket és gyakorlati tanácsokat adott az érdeklődőknek.Az Ökoiskola szakemberek a 2014. szeptemberi pályázati anyag kapcsán felmerült kérdéseket beszélték meg a résztvevőkkel.

A félév során a kapcsolattartás folyamatos volt a régió iskoláival. Az elkészült információs anyagokról, a szervezett programokról tájékoztatást kaptak. Minden megkeresésre reagálunk, telefonon is, e-mailben is többszöri megkeresés történt.

2014. november 11-én Veszprémben „Az iskola közös ügyünk” pályázat záró szakmai műhelytalálkozójára került sor. Itt lehetősége volt az SH/4/5 programot ismertetni, és beszélni az Ökoiskolák feladatairól. A résztvevők közül két iskola is jelezte csatlakozási szándékát, velük a kapcsolatfelvétel megtörtént, 2015-ben pályázni szeretnének.

2014. november 27-én került sor a Székesfehérvári István Király Általános Iskolában a Zöld Suli konferenciánkra. Ennek célja a Fogyasztás szüneti napról való megemlékezés, és egy jó ökoiskolai gyakorlat bemutatása. 11 ökoiskola (többségük Örökös Ökoiskola) pedagógusa és diákjai vettek részt szép számban, összesen 52-en az eseményen. Varga Gábor tartott előadást Fenntartható? címmel. Ezután a diákok interaktív foglalkozáson vettek részt a Gaja Egyesület munkatársaival, a pedagógusok pedig az István Király Általános Iskola jó gyakorlatát ismerhették meg. Megvitattuk a hálózatépítés lehetőségét is, hiszen az iskolákban nagy az igény arra, hogy egymástól tanulhassanak, ötleteket kapjanak.

47 intézménnyel kerültünk kapcsolatba telefonon, e-mailben, illetve személyesen. Ezek többsége nem egyetlen alkalomra korlátozódott. Az összes iskolát folyamatosan tájékoztattuk a program lehetőségeiről, megkapták a segédanyagok letöltési útját, értesítést eseményekről, a meghosszabbított pályázati határidőről, mentor és információs napokról. Decemberben rövid beszámolót küldtünk minden intézménynek a végzett munkáról.

Összegzésképpen elmondható, hogy sok munkával telt ez az év. Nagyon sok volt a programunk, sok idő volt ezek előkészítése, és gyakorlatilag a siker nehezen mérhető.Voltak iskolák, amelyekkel többször is kapcsolatba kerültünk. Voltak, amelyek csak egy-egy rendezvény iránt érdeklődtek. Rengeteg levelet írtunk a régió minden iskolájának. Mindenkinek elküldtük a megjelent segédanyagokat, tájékoztatókat, függetlenül attól, hogy partnereink-e.

Örülünk, hogy a régióban szép pályázati eredmény született. Reméljük, hogy 2015-ben sikerül új partnereket bevonni, olyanokat, akik még nem rendelkeznek címmel.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg