Ökoiskola Információs Nap beszámoló (KDR) - 2014.10.22.

2014. október 22-én került sor információs napunkra Tatabányán a Sárberki Általános Iskolában. Ezt megelőzően ősszel mentornapot tartottunk itt, és örömmel fogadtak bennünket ismét. A helyszín ideális volt. Az iskola belső és külső környezete igényes, inspiráló a vendégek számára. Már ebből számos ötlettel gazdagodhattak.

Megkértük a KLIK járási kerületi igazgatóit is (akiket nyáron személyesen is felkerestünk, tájékoztattunk a pályázatról), hogy küldjék szét a meghívót. Visszajeleztek, megtették. A megkeresés során a Komárom-Esztergom megyéhez közeli Fejér megyei iskolákat is meghívtuk.

27 fő írta alá a jelenléti ívet. A résztvevők 14 iskolát képviseltek.

kdrinfonap1

A Civiltár alapján a megye összes olyan szervezetének írtunk felkérő levelet, melyek tevékenységét ehhez a programhoz illeszkedőnek gondoltuk. Komposztálós mentornapunk résztvevői figyelmünkbe ajánlották Oláh Andrást, az önkormányzat klímavédelmi referensét. Ő vállalta, hogy bemutatja az általa vezetett Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesületet, valamint Tatabánya Környezeti nevelési programját. Közvetített a Tatabányai Klímakör Közhasznú Egyesület felé is, így elfogadta meghívásunkat Boda Andrásné elnök is. Harmadiknak a Sárisápi Általános Iskola Sárisápi Tavaszi Túra mozgalmának bemutatására sikerült meghívnunk Csicsman János igazgatóhelyettest. Az ökoiskolai jó gyakorlat bemutatásához sikerült megnyernünk a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolát. Marxné Bedőcs Viktória igazgatóhelyettes mutatta be Örökös Ökoiskola tevékenységüket.

kdrinfonap2

Külön öröm volt, hogy a körzet önkormányzati képviselője is jelen volt, Salló Győző. A sajtó (helyi rádió és televízió) is tudósítást közölt. Programunk szerepelt Tatabánya város honlapjának címoldalán.

A rendezvény jó hangulatban folyt.

A rövid köszöntők (Krutilla Katalin igazgató, Sárberki Általános Iskola, Salló Győző képviselő, Vajgerné Bőhm Erika Gaja Egyesület) után Varga Gábor elnök mutatta be röviden a Gaja Egyesület munkáját, és beszélt arról, mi is a legfontosabb teendőjük. Környezetvédőként mindenkinek el kell mondanunk, ha fenn akarjuk tartani a Földünket, az idő véges. A valós szükségletek kielégítésére kell törekednünk. Ezután került sor a Humusz Szövetség országos munkájának ismertetésére, majd az SH/4/5 pályázat és a régiós forrásközpontok tevékenységének bemutatására.

Rövid szünet után - melyben a jelenlevők egészséges frissítőket vehettek magukhoz - az Ökoiskola címpályázat bemutatása következett. Az általános tájékoztató után részletesen végigbeszéltük a szempontsort, értelmeztük a vállalásokat, konkrét példákkal szemléltetve a megvalósíthatóságot.

kdrinfonap3

A Natura 2000 program bemutatása zárta a rendezvényt.

A „Nekünk van! Neked lesz? Játssz a Naturpókkal, aki segíthet” című cd-t és a Komárom-Esztergom megye helyi jelentőségű természetvédelmi területeit bemutató térképet a résztvevők megkapták a Gaja Egyesület saját szóróanyagaival együtt egy vászonszatyorban a rendezvény végén.

A visszajelzések és az értékelőlapok tanúsága szerint sikeres információs napot zárhattunk, mindegyik résztvevő remek választás volt. Bemutatkozásuk a kapcsolatépítés lehetőségét nyújtotta, rengeteg konkrét, kézzelfogható ötletet mutattak be.

             

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg