Ökoiskola Információs Nap beszámoló (KDR) - 2014.06.18.

A régió összes iskolájába elküldtük e-mailben a felhívást, mely az előzetes regisztrációra nyújtott lehetőséget. Ezzel a regisztrációval 19 iskola élt. Nekik továbbítottuk az információs napra szóló regisztrációs lapot is. Igyekeztünk olyan intézmények figyelmét is felhívni a lehetőségre, akik korábban már együttműködtek a Gajával. Őket telefonon kerestük meg. Így végül június 18-án 14 iskolából 22 fő jelent meg Székesfehérváron a Munkácsy Általános Iskolában.

oi_kdr_infonap_20140618_1.jpg  oi_kdr_infonap_20140618_2.jpg

GALÉRIA

A szakmai program a Gaja Egyesület rövid bemutatkozásával indult, Varga Gábor elnök ismertette az egyesület tevékenységét, köszöntötte a résztvevőket.
A Humusz Szövetség oktatási programvezetője, Némethné Kavecsánszki Alexandra Úton az Ökoiskola felé című előadásában először megismertette a résztvevőkkel a Hulladék Munkaszövetség tevékenységét. Ezután bemutatta az SH/4/5 Zöld Óvoda, Ökoiskola Programok kiszélesítése című projektet, ismertette a forrásközpontok feladatait. Ezután került sor az Ökoiskola Program hátterének bemutatására, majd az Ökoiskola címpályázat ismertetésére.

A Gaja partnereinek, meghívott vendégeinknek a bemutatkozása következett: Silye Sándorné a Fúzió Egyesület munkájába, Szárszóné Mágó Éva a Zöld Kerekasztal Egyesület  tevékenységébe nyújtott bepillantást. A Depónia Kft. Hulladékkezelési kiállítása alapján Kanizsai Zsolt tartott érdekes előadást. Mindhárman felajánlották további együttműködésüket is a résztvevőknek.

A szünetben zöldbüfé várta a vendégeket, akik, miközben felfrissültek, válogathattak a Humusz Szövetség, az OFI és a Bocs Alapítvány kiadványaiból, illetve a Hand Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség Beyond2015 globális civil kampányát bemutató kiadványa is elvihető volt. Közben remek alkalom adott az ismerkedésre, kapcsolatfelvételre is, ami fontos hozadéka ennek a találkozónak.

A második blokkban Halácsy Ágnes, az OFI munkatársa ismertette az Ökoiskola pályázati kiírást, különös tekintettel annak változásaira. Megemlítette, milyen problémák merülhetnek fel a beadáskor.
Ezt követően Tóth Péter, a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Büszkén említette a frissen átadásra került homlokzati freskót, mely pályázat keretében, iskolák közti együttműködéssel valósult meg. Vajgerné Bőhm Erika az intézmény (Örökös Ökoiskola) munkáját mutatta be. Ezután az iskola életéből vett gyakorlati példákon keresztül részletesen bemutatta, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek segítik az Ökoiskola pályázat eredményes megvalósítását.

A résztvevők aktivitása a nap folyamán végig megmutatkozott. Sok kérdés érkezett az előadókhoz az előadások közben és után is. Külön örvendetes volt, hogy a jelenlévők saját jó gyakorlatukból is megosztottak példákat, így a tapasztalatcsere is megvalósult.

Az információs nap utolsó előadása a Natura 2000 területek bemutatása volt. Némethné Kavecsánszki Alexandra előadásában sor került a fogalmak tisztázására. A program megvalósítása során remek lehetőségekkel élhetünk. A résztvevők eddigi tapasztalataikat is megosztották egymással.

Az előadások alatt interaktív játszóházat vezetett Silye Zoltánné az iskola egyik csoportjának. A gyerekek vetélkedő keretében elevenítették fel és bővítették a szelektív hulladékgyűjtési ismereteiket.
A rendezvény értékelőlapjainak kitöltése után megállapíthatjuk, hogy a rendezvény sikeres volt, a jelenlévők mindegyike úgy nyilatkozott, hogy sikerült elérnie azt a célt, amiért az információs napra eljött. Örvendetes, hogy a jelenlévők azzal a szándékkal jöttek, hogy beadják a pályázatot, így igénylik a mentorálást is. Szeretnénk igényeiknek megfelelni.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logó szechenyi programiroda