Ökoiskola mentorálás (ÉMR) - 2015. II. félév

2015. II. félévében a régió központi ökoiskola adatbázisa alapján felvettük a kapcsolatot az Ökoiskola címmel még nem rendelkező iskolákkal, illetve a címmel rendelkező, de a közeljövőben lejáró, illetve a címet elvesztett (újra elsőként pályázó) lehetséges pályázókkal. 2015 II. félévében elsősorban a szeptember 30-i címpályázat bírálati határidőig beadandó pályázatokkal foglalkoztunk.

Összesen 27 iskola mentorálása történt meg. Ebből 15 intézmény beadta első címpályázatát, 2 iskola az örökös ökoiskola pályázatát, 10 iskola pedig egyelőre nem adott be pályázatot, de érdeklődik a 2016. évi pályázás iránt.

Tapasztalatunk az volt, hogy az iskolák elsősorban az elektronikus mentorálást vették igénybe, 4 iskola kért személyes mentorálást. Emellett népszerű volt az információs nap, ill. az előző félév tapasztalata alapján a továbbképzés egy nagyon jó eszköz a hálózatépítésre is. Az iskolák számára a címpályázatban elsősorban a papír és elektronikus alapon beadandó dokumentumok körének tisztázása, ill. az önértékelési táblázat megfelelő részletességű kitöltése okozta a legfőbb gondot.
A mentorálás során e kérdésekkel foglalkoztunk a legtöbbet. Jellemző volt az elsőpályázó iskolák körében, hogy a sikeres pályázat érdekében próbáltak minél több pontot szerezni, többször még tervezett, vagy nehezebben dokumentálható elemek feltüntetése révén. Ilyen esetekben a reálisabb, jobban dokumentálható, alacsonyabb pontszámú pályázatok elkészítésében adtunk segítséget.

A mentorálás során az iskolákat tájékoztattuk a tervezett információs napról, illetve a következő félévben megtartandó térítésmentes akkreditált képzésünkről is.

A mentorálást követően igény esetén megküldtük a kért segédanyagokat, illetve útmutatókat.

 


A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg