Ökoiskola Információs Nap beszámoló (ÉMR)-2014.11.24.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet koordinálásával, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló programban ingyenes Ökoiskola információs napot szerveztünk 2014 november 24-én, az Észak-magyarországi iskolák számára Egerben. Az ingyenes információs napok szervezése mellett útmutatók, segédanyagok, személyes tanácsadás és térítésmentes, akkreditált képzések révén szeretnénk segítséget nyújtani az Ökoiskola pályázatok elkészítéséhez és megvalósításához.

E-mailben kerestük meg a régió összes iskoláját és regisztrációs felületet hoztunk létre a jelentkezéshez. Összesen 33 pedagógus regisztrált az információs napra, 16 iskola részéről (Eger, Balassagyarmat, Erdőtelek, Hatvan, Ózd, Ecséd, Bekecs, Aszaló, Bükkszentkereszt, Emőd, Szirmabesenyő, Mátrafüred, Diósjenő). Közülük 28 pedagógus vett részt az információs napon, 13 iskolát képviselve.

Az információs nap helyszínéül az egri Felsőváros lakótelepén található Tinódi Sebestyén Tagiskolát választottuk. Az intézmény jövőre már az „Örökös Ökoiskola” címre pályázhat és jó példát mutat arra, hogyan lehet egy nem túl természetközeli környezetből kialakítani egy otthonos, zöld iskolát. A helyszín tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, illetve kerekesszékkel is bejárható.

A négy órás időtartamú program a vendégeink regisztrációja után egy rövid köszöntő beszéddel indult. Demeter Zoltán, a Zöld Akció Egyesület elnöke röviden tájékozatta a megjelenteket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. programjáról és a megvalósító szervezetekről.

zainfonap1

A folytatásban bemutatkozott a házigazda, az egri Tinódi Sebestyén Tagiskola. Macsinka Krisztina, az iskola tanára röviden ismertette, majd kisfilmben mutatta be az Ökoiskola programjuk főbb elemeit. Ezt követően az iskola diákjai néhány rövid fizikai kísérletet mutattak be öko módra, ahol a felhasznált eszközök elsősorban csomagolási hulladékokból készültek.

A szakmai program első fele a Zöld Akció Egyesület előadásával zárult. Bemutatásra került az Ökoiskola program pályázati rendszere, az Ökoiskola hálózat és a címpályázat. Részletesen, pontról pontra megismerhették a résztvevők a pályázati adatlapot. Egy átlagos iskola működése alapján kitöltöttük a pályázat leglényegesebb elemét, az önértékelési táblázatot. Sokan ráismertek saját tevékenységeikre és belátták, hogy az első pályázók 60 pontja könnyen teljesíthető. Megpróbáltunk választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, továbbá igyekeztünk részletesen bemutatni azt, hogy milyen további szakmai segítséget kaphatnak a regionális forrásközpontoktól a pályázatot benyújtani szándékozó intézmények.

A szünetben a Zöld Expo és az iskola bejárása várta a résztvevőket, majd a rendezvény műhely-megbeszéléssé alakult át, amelyet Scheuer Zsuzsanna  Ökoiskola szakértőnk vezetett, kifejezetten élvezetes, pörgő, humort sem nélkülöző stílusban. A résztvevő iskolák pár mondatban bemutatták saját intézményük Ökoiskola programhoz való kapcsolódását, kiemelve a jó gyakorlatokat is. A címpályázatban már részt vett iskolák megosztották tapasztalataikat a többiekkel. Összegyűjtöttük a felmerülő nehézségeket, megoldási javaslatokat, illetve az Ökoiskola lét előnyeit. Kiscsoportban is feldolgozásra került a téma, kitérve az iskolavezetés, a nem pedagógus kollégák, a diákok és az adott település döntéshozóinak szempontjaira is. A műhelymunka rendkívül hasznosnak bizonyult a résztvevők számára.

zainfonap2

A program zárásaként egy újabb színes előadást tekinthettek meg a résztvevők. Demeter Zoltán (Zöld Akció Egyesület) bemutatta a Natura 2000 programot és a régió Natura 2000 területeit. Erre azért is volt szükség, mert a program a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése mellett, külön célként tűzte ki a Natura 2000 területek ismertségének növelését. Előadásában arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy hamarosan elkészül a Natura 2000 területekről szóló régió specifikus segédanyag is.

A szünetekben a miskolci Belvárosi Biovásár és a hazai, helyi élelmiszereket forgalmazó Családellátó hálózat termékeiből készített hideg büfé várta a vendégeket. De a fő attrakció a házigazda iskolával közösen szervezett Zöld Expo volt. Itt bemutatkoztak az iskola tanulóinak zöldség- és gyümölcsszobrai, illetve az iskolák környezeti nevelési munkáját segítő civil és állami szervezetek standjai, kiállításai várták a szülőkkel és gyerekekkel is színesített látogatókat.

zainfonap3

Bemutatkoztak:

  • Bükki Nemzeti Park Igazgatósága – a BNP értékeit bemutató kiállítás, tájékoztató a CITES egyezménnyel kapcsolatos feladatokról
  • Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskolája – a Bükk élővilága
  • Életfa Környezetvédő Szövetség – környezeti tanácsadás, környezettudatos háztartás
  • MME Bükki Helyi Csoport - madárvédelem, programajánlatok
  • Kaptárkő Egyesület – természeti és kulturális örökség védelme, kaptárkövek, csillagos égbolt park kialakítása
  • Banya-Tanya Alapítvány – környezeti nevelés, hagyományos, egészséges vidéki életmód népszerűsítése       

Emellett minden iskola kapott egy kiadványokból álló egységcsomagot, amely egyrészt az OFI és a KOKOSZ által készített Ökoiskola módszertani útmutatót, másrészt a Humusz Szövetség és Zöld Akció Egyesület környezeti nevelésben jól használható kiadványait tartalmazta.

Annak érdekében, hogy visszajelzést kapjunk rendezvény sikeréről, hatásosságáról, egy rendezvény-értékelőlapot töltettünk ki a résztvevőkkel. Az így kapott válaszokból, az összesítés után az derült ki, hogy a vendégeink gyakorlatiasnak és élvezetesnek ítélték az információs napot.

Bízunk benne, hogy rendezvényünk segítette a különböző címekre pályázó intézmé­nyek felkészülését, és sikerrel járult hozzá ahhoz, hogy tovább bővüljön az ökoiskolák hálózata az Észak-magyarországi régióban.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg