Ökoiskola Információs Nap beszámoló (ÉMR) - 2014.06.24.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet koordinálásával, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló programban a Zöld Akció Egyesülettel ingyenes Ökoiskola információs napot szerveztünk 2014. június 24-én, az észak-magyarországi iskolák számára Miskolcon. Az ingyenes információs napok szervezése mellett útmutatók, segédanyagok, személyes tanácsadás és térítésmentes, akkreditált képzések révén szeretnénk segítséget nyújtani az Ökoiskola pályázatok elkészítéséhez és megvalósításához.

oi_emr_infonap_20140624_1.jpg 	  oi_emr_infonap_20140624_2.jpg

GALÉRIA

E-mailben kerestük meg a régió 463 iskoláját és regisztrációs felületet hoztunk létre a jelentkezéshez. Összesen 27 pedagógus regisztrált az információs napra, 17 iskola részéről (Miskolc, Szikszó, Edelény, Kazincbarcika, Ózd, Mályi, Bükkszentkereszt, Bőcs). Közülük 26 pedagógus vett részt az információs napon, 16 iskolát képviselve.

Az információs nap helyszínéül az avasi lakótelep panelrengetegében található Martin János Szakképző Iskolát választottuk. Az intézmény jövőre már az „Örökös Ökoiskola” címre pályázik majd és jó példát mutat arra, hogyan lehet egy nem túl természet-közeli környezetből kialakítani egy otthonos, zöld iskolát. A helyszín tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, illetve kerekesszékkel is bejárható.

A négy órás időtartamú program a vendégek regisztrációja után egy rövid köszöntő beszéddel indult. Demeter Zoltán, a Zöld Akció Egyesület elnöke röviden tájékozatta a megjelenteket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. programjáról.

A szakmai program Némethné Kavecsánszki Alexandra (Humusz Szövetség) előadásával kezdődött. Röviden bemutatta a képviselt szervezet tevékenységét, beszélt az ÖKOISKOLA Programról és a címpályázat részleteiről. Tájékoztatta az érdeklődőket az ökoiskola hálózat hazai jellemzőiről, a címpályázat hátteréről, valamint arról, hogy az elnyert cím milyen előnyökkel jár. Ismertette a pályázattal kapcsolatos tudnivalókat, megpróbált választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, továbbá igyekezett részletesen bemutatni azt, hogy milyen további szakmai segítséget kaphatnak a regionális forrásközpontoktól a pályázatot benyújtani szándékozó intézmények.

A szünet után a rendezvény műhelymegbeszéléssé alakult át, amelyet Scheuer Zsuzsanna a Humusz Szövetség Ökoiskola szakértője vezetett, kifejezetten élvezetes, pörgő, humort sem nélkülöző stílusban. A résztvevő iskolák pár mondatban bemutatták saját intézményük Ökoiskola programhoz való kapcsolódását, kiemelve a jó gyakorlatokat is. A címpályázatban már részt vett iskolák, megosztották tapasztalataikat a többiekkel. Összegyűjtöttük a felmerülő nehézségeket, megoldási javaslatokat, illetve az Ökoiskola lét előnyeit. Kiscsoportban is feldolgozásra került a téma, kitérve az iskolavezetés, a nem pedagógus kollégák, a diákok és az adott település döntéshozóinak szempontjaira is. A műhelymunka rendkívül hasznosnak bizonyult a résztvevők számára.

A folytatásban bemutatkozott a házigazda, a miskolci Martin János Szakképző Iskola. Takács Attila, az iskola tanára röviden ismertette az Ökoiskola programjuk főbb elemeit, majd körbevezetette a látogatókat az intézményben. Bemutatta a témához kapcsolódó bel- és kültéri festéseket, a gyógynövénykertet, a komposztálót, a madárbarát kertet, a folyosókon kialakított zöld sarkokat.

A program zárásaként egy újabb színes előadást tekinthettek meg a résztvevők. Demeter Zoltán (Zöld Akció Egyesület) bemutatta a Natura 2000 programot és a régió Natura 2000 területeit. Erre azért is volt szükség, mert a program a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése mellett, külön célként tűzte ki a Natura 2000 területek ismertségének növelését. Előadásában arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy hamarosan elkészül a Natura 2000 területekről szóló régió specifikus segédanyag is.
Az információs nap programpontjai között két félórás szünetet tartottunk. Egyrészt bio- és helyi termékekből összeállított hideg büfével vártuk a vendégeket, másrészt Zöld Expo keretében 3 civil szervezet mutatkozott be:

  • MME Bükki Helyi Csoport - madárvédelem, programajánlatok http://www.mmebukkihcs.eoldal.hu/
  • Szimbiózis Alapítvány/Szorgoskert Nonprofit Kft. erdei iskola szolgáltatás és egyéb programok  www.barathegy.com
  • ÉMFF Alapítvány - bio, helyi termékekre alapozott hideg étkezés biztosítása, ill. Zöld Kosár és zöld beszerzés bemutatása, szemléletformáló programok (pl. öko jurta kiajánlása)  www.emff.hu


További 3 szervezet pedig kiadványait juttatta el a rendezvényre:

  • Ökológiai Intézet Alapítvány: környezeti nevelési programok, nyári táborok
  • Energiavámpír Kft.: megújuló energiaforrások hasznosítása
  • Hand Szövetség

Emellett társszervezőként, a Zöld Akció Egyesület is bemutatkozott kiadványaival. Minden résztvevő ingyen megkapta az Egyesület néhány éve megjelent, intézmények, iskolák zöldítése témakörben megjelent kiadványát.

Annak érdekében, hogy visszajelzést kapjunk rendezvény sikeréről, hatásosságáról, egy rendezvény-értékelőlapot töltettünk ki minden résztvevővel. Az így kapott válaszokból, az összesítés után az derült ki, hogy a vendégek többsége hasznosnak és élvezetesnek ítélte az információs napot.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logó szechenyi programiroda