Zöld Óvoda Info Nap beszámoló (ÉAR) - 2014.06.12.

A rendezvény előkészítés június első napjaiban vette kezdetét, a Humusz Szövetség által megküldött elektronikus levelezési címeket is tartalmazó régiós intézmény lista alapján. Ennek kapcsán egy külön googlegroups levelezőlistát hoztunk létre, hogy a későbbiekben egy gombnyomással tudjunk körlevelet küldeni az észak-alföldi óvodáknak „zöld óvoda” ügyben. A lista előnye ezen túl, hogy az folyamatosan bővíthető, illetve szűkíthető. A kiküldött felhívás (meghívó) kapcsán megfelelő számú jelentkezés, visszajelzés érkezett. Jelentkezések az alábbi észak-alföldi településekről érkeztek: Balkány, Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Újfehértó, Baktalórántháza, Nyíregyháza, Nyírbéltek, Tiszacsege, Máriapócs. Így a résztvevők Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék megyeszékhelyeit, városait és községeit egyaránt képviselték, ezentúl több olyan intézmény jelezte érdeklődését, ahonnan sajnos nem tudtak részt venni az eseményen – de érdeklődésükre számot tart a téma. Ezek az intézmények, illetve képviselőik elektronikusan kapják meg  az információs nap tájékoztató anyagait, illetve később egyeztetett formában mentorálással kapcsolatos ajánlatunkkal fogjuk őket felkeresni.

zo_ear_infonap_20140612_1.jpg  zo_ear_infonap_20140612_2.jpg 	19

GALÉRIA

A rendezvény helyszínéül egy olyan intézményt választottunk, amely azon túl, hogy akadálymentesített, tömegközlekedéssel, valamint kerékpárral is könnyedén megközelíthető, ezáltal megkönnyítve a résztvevők utazását. Ezen kívül a kiválasztott közösségi ház kiemelt figyelmet fordít a környezeti szemléletformálásra és a fenntarthatóság ügyére, s bár lakótelepi környezetben helyezkedik el a Debreceni Nagyerdő Natura 2000 területtől csupán néhány százméternyire található.
           
Az osztályteremnyi rendezvényterem a regisztráció végére megtelt, így időben kezdődhetett a program, amely a szervezők és résztvevők rövid, néhány mondatos bemutatkozásával indult. Itt a résztvevők megoszthatták elvárásaikat is az előadókkal, akik ennek figyelembevételével gondolhatták át előadásaik tematikáját, azok felvezetése előtt. A résztvevők között zömmel zöld óvoda címmel nem rendelkező, így arra a későbbiekben pályázni szándékozó intézményt képviselő óvónő ült, de voltak már a címmel rendelkező intézményt képviselő óvodapedagógusok is.

Az érdemi program az OFI Zöld Óvoda és Ökoiskola Programok Kiszélesítése projekt bemutatásával, valamint a zöld óvoda cím hátteréről és előnyeiről, valamint a címpályázat bemutatásával kezdődött. Ehhez kapcsolódóan a Humusz Szövetség és a Zöld Kör rövid bemutatására is sor került Némethné Kavecsánszki Alexandra (Humusz Szövetség) és Molnár Antal (Zöld Kör) tolmácsolásában.
Ezt követően Tóthné Molnár Edit, a Tiszacsegei Városi Óvoda és Bölcsőde óvónője – a Zöld Kör szakértője – mutatta be képek (ppt) segítségével a zöld óvodájuk néhány fenntarthatóságot és a környezeti nevelést szolgáló kezdeményezését, illetve programját. Ezek között több a környezetvédelmi jeles naphoz kötődő foglalkozás vidám képei tárult az érdeklődők elé, számos adaptálható példát felsorakoztatva a későbbiekben zöld óvodává váló intézmények képviselőinek.

Az óvodai pozitív példákat műhelymunka követte, ahol Müllerné Nagy Krisztina a fővárosi Magonc óvodából – örökös zöldóvoda címmel rendelkező intézmény – mutatott be néhány további ötletet óvodazöldítéshez. Majd felvezette, hogy milyen buktatók, nehézségek lehetnek a pályázat megírása során, és ezeket hogyan lehet kiküszöbölni. Ehhez több izgalmas diát (ötletek a zöldítéshez), valamint a pályázati formanyomtatvány szövegét vehették át az érdeklődők. Itt a sablon teljes szövegén végig is ment a hallgatóság, a különböző kérdéseket lépésenként taglalva, melynek során több gyakorlatias tanácsot és értelmezést meghallgatva a szakértőtől. Elhangzott továbbá, hogy egy esztendőben két időpont van kijelölve a címpályázatok beadási határideje ként.

Az utolsó előadás előtt egy büfé szünet következett, ahol a szervező Zöld Kör megpróbált példát mutatni és olyan választékkal előállni, amely méltó a rendezvény szellemiségéhez (bioszörp és szódavíz, friss gyümölcs, pogácsa és sütemény, s mindez úgy tálalva, amely kerüli az eldobós csomagolást és eszközöket). A szünet ezen kívül lehetőséget biztosított a beszélgetésre és személyes kapcsolatfelvételre, valamint a Humusz Szövetség és a Zöld Kör által hozott és díjmentesen közzétett információs anyagok, prospektusok áttekintésére és begyűjtésére.

A szünetben a Zöld Kör jelenlévő munkatársa több konkrét felkérést, kérdést is kaptak. Ezek közül néhány vonatkozott a címpályázattal kapcsolatos mentorálasra, több megkeresés inkább különböző zöld programok megvalósításában való közreműködésre érkezett.
A rendezvényzáró előadása a Natura 2000 ökológiai hálózatról szólt. Ezt Oláh Eszter, a Zöld Kör környezeti nevelő munkatársa, természetvédelmi mérnök adta elő diaképes kiselőadás formájában bemutatva a madárvédelmi és az élőhely védelmi irányelvek lényeges elemeit, valamint hazai vonatkozásait, szóban felvillantva néhány régióban található és ismertebb Natura 2000 területet és jelölőfajt. Így röviden bemutatásra került az élőhelyvédelmi területként nyilvántartott Tócó-völgy, valamint a Nagyerdőt is magában foglaló Debreceni – Hajdúböszörményi - Hajdúhadházi tölgyesek is és a mind élőhelyvédelmi, mind madárvédelmi vonatkozású Hortobágy sem maradhatott ki.

Az előadáshoz kapcsolódóan elhangzott, hogy a régióban tevékenykedő civil szervezetek milyen szolgáltatásokkal segíthetik az oktatási intézményeket a védett és Natura 2000 területek bemutatása, bejárása kapcsán. Így említésre került az MME szerteágazó madárvédelmi tevékenysége, az E-misszió Egyesület Márokpapi községben lévő erdei iskolája és Sóstói erdőben végzett komplex környezeti nevelő és természetvédelmi programja; a Nimfea egyesület túrkevei Fekete István Oktató Központjának néhány tevékenysége és végül a Zöld Kör több szemléletformáló tevékenysége (bemutató madárgyűrűzések, hulladékos kiállítás és előadás).

A program összegzéseként elmondható, hogy az jó hangulatban, érdeklődő tekintetű és lelkes hallgatósággal és színvonalas előadásokkal valósult meg. A visszajelzések alapján számos intézménnyel és pedagógussal alapozhattuk meg az információs nappal a jövőbeni gyümölcsöző együttműködést.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóSz