Ökoiskola mentorálás (ÉAR) - 2016. I. félév

2016. év I. félévében a mentorálási tevékenységünk elsődlegesen a rendelkezésünkre álló információk alapján kezdtük el. Folytattuk a mentorálásunk a meglévő, vagy akár új intézmények bevonásával is, a leendő ökoiskolákra fókuszálva, akik még idén tavasszal tervezik beadni címpályázatukat.

A kommunikáció a már jól megszokott módon történt. Az előző félévben megkezdett stratégiát folytatva minden intézményt, amelyek mentorálása nem volt befejezett, telefonon kerestük fel, és ösztönöztük egy személyes mentornap időpontjának kitűzésére. A legtöbb mentorálásra már sor került eddig valamilyen formában. A cél az, hogy minél hamarabb eljussunk oda, hogy az intézmény meg tudja írni és be tudja adni a pályázatot, és így befejezettnek tekinthető legyen minden mentori tevékenység. Ehhez írásos formában, emailben is megkapják a segédanyagokat.

Azon intézmények esetében, melyek nem igényeltek személyes mentorálást, a segítségnyújtás az intézmény igényeinek megfelelően történt, telefonon és emailben. A segítségnyújtás része volt a részletes segédanyagok megküldése. Általánosan használható a pályázat egyértelműsítő dokumentum, melynek célja, hogy a leggyakrabban nehézséget okozó pontok esetében tisztázzuk a feladatokat, és egyértelmű legyen, hogy mit kell adott részhez írni, milyen formában szükséges kitölteni.
Az intézmények szempontjából az egyedi jelleget a fejlesztési tervek, javaslatok megküldésével tudtuk továbbá elérni. Az intézmény sajátosságainak előzetes felmérésére volt ehhez szükség. Ha valamilyen konkrét probléma merült fel, természetesen ezeket is segítettünk megoldani. A teljes pályázat vagy részpályázat esetén azt javítva, pontosabban a javaslatainkat megtéve küldtük vissza.

Minden partnerünknek küldtünk hasznos segédanyagokat, tájékoztatást a módszertani újdonságokról, esetleg elérhető, a zöldítést elősegítő pályázatokról.
Ez idáig 112 intézmény esetében folyt mentorálási tevékenység.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg