Zöld Óvoda mentorálás (DAR) - 2014. I félév

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet koordinálásával, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése című projektben a Humusz Szövetség és a CSEMETE Egyesület a dél-alföldi régióban regionális forrásközpont szerepet tölt be.
Ennek keretében mentorálási, segítségnyújtó, ötletadó tevékenységet végzünk a régióban található óvodákban. A mentorálás során folyamatos tanácsadói szolgáltatást biztosítunk a Zöld Óvoda címre pályázni kívánó óvodáknak, információt nyújtunk az Zöld Óvodákkal kapcsolatos legfrissebb szakirodalomról, oktatóanyagokról, módszertani újdonságokról, a régióban található bemutatóhelyekről, oktatóközpontokról.

Sajnos a 2014. év I. félévében rendelkezésre álló meglehetősen kevés idő miatt feszített munkatempóban kellett végeznünk mentorálási munkánkat. A rendelkezésre álló időben 10 óvoda a programba való bevonását tűztünk ki célul.
Ehhez első körben szakembereinknek (óvodapedagógusok) kértük ki a véleményét és segítségét, hogy minél hatékonyabban tudjuk végrehajtani a feladatainkat. Ehhez szükség volt a kritériumrendszer, segédanyagok és a zoldovoda.hu weboldal megismerésére.

Zöld óvoda szakemberünk és óvodapedagógusaink Puczkó Éva és Darázs Endréné nagy segítséget nyújtottak a kapcsolatfelvételben és a jövőbeni jó kapcsolatrendszer kialakításának lehetőségében, így második lépésként célirányosan volt lehetőségünk megkeresni a Szeged Megyei Jogú Város Óvodaigazgatóságát, az intézményhez szervesen hozzákapcsolódó tagóvoda vezetőket és óvó néniket, valamint a Kistérségi Óvodai ügyekért felelős igazgatóhelyettest,  tagóvoda vezetőket és óvoda pedagógusokat.
A megkeresett személyek nagy örömmel értesültek a lehetőségről és sikeresen megmozgatták gárdájukat, akik szép számmal jelentek meg a meghirdetett információs napon.

A harmadik lépésként meghirdetett információs nap 2014. június 26-án került megrendezésre a szegedi Vedres utcai óvodában. A rendezvény tartalmas, jó és közvetlen hangulatú volt, ahol a kollégák bemutatkoztak egymásnak, valamint információkat, tapasztalatokat és ötleteket cseréltek a Zöld Óvoda cím megpályázásával kapcsolatban.
A résztvevők betekintést nyertek a zöld óvoda hálózatának működésébe, szakértői előadók bevonásával, valamint egy tartalmas előadást láttak a Natura 2000-es területek népszerűsítésének lehetőségeiről. A címpályázatban ugyanis nem csak a zöld óvodák hálózatának bővítése a cél, hanem a Magyarországon található Natura 2000-es területek védelme és megismertetése is.

Nagy örömmel fogadtuk a lelkes résztvevők között a szegedi Földmíves utcai óvoda vezetőjét és óvópedagógusait, akik színes előadás kíséretében mutatták be hogyan működtetik zöld óvodájukat. A bemutató kapcsán és a visszajelzésekből az derült ki számunkra, hogy a közönség sok új ötlettel, hasznos tanáccsal gyarapodott.

Már az információs napon is számtalan kérdés merült fel a gyakorlati kivitelezéssel kapcsolatban, valamint a forráslehetőségek elérését illetően.
Biztató, hogy az információs napon megjelent óvónők között voltak olyan intézmények képviselői is, akik még egy éves óvodai múlttal sem rendelkeznek, viszont megalakulásuknak, kiválásuknak pont ez a lehetőség volt az oka, hogy a jövőbeni, több éves terveik között szerepel a zöld óvodává válás. Egyesületünk így velük is hosszútávú, jó kapcsolatot tervez kialakítani, hogy a cél megvalósításáig is segítsük munkájukat.

A mentorálások alkalmával a legtöbb esetben általános tájékoztatást nyújtottunk az érdeklődő intézmények számára. Ismertettük a dél-alföldi regionális forrásközpont feladatkörét, bemutattuk az SH/4/5 Zöld Óvoda, Ökoiskola Programok kiszélesítése c. projektet, a programhoz csatlakozás feltételeit, majd megbeszéltük és elküldtük számukra az RFK elérhetőségeket a kapcsolattartás megkönnyítése érdekében.
A mentorálásban közreműködő szakembereink e-mailen folyamatosan tartják a kapcsolatot egymással és munkamegbeszélések keretében tárgyalják meg a legfontosabb teendőket, kérdéseket.
 
Ebben a kezdeti fázisban legfőbb és legfontosabb teendőnk az alapos tájékoztatás, részletes információ átadás továbbá fontos az intézmények lelkesítése, motiválása is. Összességében elmondhatjuk, hogy ezen rövid idő alatt is sikerült 10 óvoda elérését és mentori segítségnyújtást megvalósítanunk. Arra a megállapításra jutottunk a mentorálással kapcsolatban, hogy a következő félévekben sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a személyes tanácsadásokra, bár sokszor elegendő, az e-mailes és telefonos kapcsolattartás, de már ilyen rövid idő alatt is jól látszik, hogy az óvópedagógusok igénylik a személyes mentorálási lehetőséget.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóSz