Zöld Óvoda képzés (DAR) - 2016. I. félév

Egyesületünk 2016. március 10-12-re hirdette meg az akkreditált képzést, melynek a Körös-Sárréti Civil Szervezetek Szövetsége (Szeghalmon a Bajcsi-Zsilinszky utca 21/2) biztosított helyszínt. A régió óvodáinak emailes meghívót küldtünk ki a képzéssel kapcsolatban. Az online felületen regisztrálók számára jelentkezési lapot és résztvevői tájékoztatót küldtünk.

A zöld óvoda koordinátori képzésre a meghirdetést követően összesen 28 intézmény regisztrált, de többen visszamondták a képzés kezdete előtt, az alábbi indokokkal:
•Nem tudják teljesíteni a tanúsítvány megszerzésének feltételeit (záródolgozat) családi okokra vagy időhiányra, leterheltségre hivatkozva.
•Nem szeretnének, tudnak utazni, kisgyermek van a családban, nem megoldott az elhelyezésük. Ha lakhelyükön kerülne megszervezésre, akkor érdekelné Őket.

A képzésre végül 18 intézmény delegálta pedagógusait.

A képzés tematikája a következő volt:
1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása
2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása a Zöld Óvoda tevékenységbe (óvodán kívüli és belüli tevékenységek)
Zöld Óvoda alapfogalmak
3. nap
Zöld Óvoda munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Zöld Óvoda munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés

A résztvevők nagyon nyitottak, együttműködőek voltak. Összességében tartalmas időt töltöttek el együtt, a képzést a lelkesedés és a jó kedv is végigkísérte. A program végeztével többen is kiemelték a közvetlen és gyakorlatorientált eladásokat, az előadók szakmai felkészültségét és többeknek tetszett, hogy a feladatoknál volt olyan, ahol csapatban kellett dolgozni. A három nap összességében rendben zajlott, a képzésen résztvevők visszajelzése pozitív volt, hasznos ismeretekkel és élményekkel távoztak.

Mind a 18 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt, ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 18 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl.

A képzés képei a Galériában megtekinthetők. Tovább >>

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg