Ökoiskola képzés (KMR) - 2016. II. félév

Júliusban kezdtük el szervezni a Ökoiskola koordinátorok részére szóló, térítésmentes akkreditált képzésünket. Helyszínül a Humusz Ház Oktatóterme szolgált (1111 Budapest, Saru u. 11.). A képzésre pedig 2016. augusztus 27-29 (szombat, vasárnap, hétfő) került sor.

Az Ökoiskola koordinátori képzésre a meghirdetést követően lassan indult be a jelentkezés a nyári szünet miatt. Felkerestük azokat a pedagógusokat, akik a korábbi képésekről valamilyen okból lemaradtak. Kisebb mozgás előfordult a jelentkezők létszámában, végül 23 fő vehetett részt a képzésen.

A képzés során a szükséges eszközök, a hely biztosítva volt. A résztvevők tájékozottak voltak az előzetesen megkapott információk alapján. A képzés során tartottuk a kereteket és a tematikus sorrendet is.

A képzés tematikája a következő volt:

1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása

2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása az Ökoiskola tevékenységbe (iskolán kívüli és belüli tevékenységek)
Ökoiskola alapfogalmak

3. nap
Ökoiskola munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Ökoiskolai munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés
Haladási napló vezetése, jelenléti ívek, résztvevői elégedettségmérő lap kitöltetése, záródolgozatok kijavítása és értékelése, a képzést követően tanúsítványok átadása  

A résztvevők között vegyesen alsós, felsős, szakiskolai és speciális iskolákban tanító tanárok voltak. Néhányan már jelentős környezeti nevelési tapsztalattal rendelkeztek, így az egymás közötti tapasztalatcsere nagy hangsúlyt kapott. Érdeklődő és nyitott volt a csoport. A képzésen kapott visszajelzések alapján a terepi részt, a játékok kipróbálását és a csoportos munkát találták leghasznosabbnak a résztvevők.

A program végeztével többen is kiemelték a közvetlen és gyakorlatorientált eladásokat, előadókat és többeknek tetszett, hogy csapatban is kellett dolgozni. Mind a 23 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt ill. elkészítette a reflektív naplót, valamint a záródolgozatot. Mind a 23 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl.

 

A képzés képei a Galérában tekinthetők meg. Tovább >>

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg. 

SH/4/5 logósvájci logóMINISZTERELNOKSEG