Ökoiskola képzés (KMR) - 2016. I. félév

Február elején kezdtük el szervezni a Ökoiskola koordinátorok részére szóló, térítésmentes akkreditált képzésünket. Helyszínül a Humusz Ház Oktatóterme szolgált (1111 Budapest, Saru u. 11.). A képzésre pedig 2016. március 4. és 7-8-án (péntek, hétfő, kedd) került sor.

Az Ökoiskola koordinátori képzésre a meghirdetést követően nagyon-nagy volt a jelentkezés. Összesen 54 jelentkező keresett meg bennünket. Kisebb mozgás előfordult a jelentkezők létszámában. A lemondások után még sikerült az utolsó pillanatban is a várólistáról jelentkezőket mozgósítani, így 25 fő vehetett részt a képzésen, 25 intézményből.

A képzés során a szükséges eszközök, a hely biztosítva volt. A résztvevők tájékozottak voltak az előzetesen megkapott információk alapján. Az idei évben a KOKOSZ munkatársaitól is kaptunk segítséget az előadásokat illetően. A képzés során tartottuk a kereteket és a tematikus sorrendet is.

A képzés tematikája a következő volt:

1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása

2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása az Ökoiskola tevékenységbe (iskolán kívüli és belüli tevékenységek)
Ökoiskola alapfogalmak

3. nap
Ökoiskola munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Ökoiskolai munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés
Haladási napló vezetése, jelenléti ívek, résztvevői elégedettségmérő lap kitöltetése, záródolgozatok kijavítása és értékelése, a képzést követően tanúsítványok átadása  

25 résztvevő közül vegyesen alsós, felsős, szakiskolai és speciális iskolákban tanító tanárok voltak. Érdeklődőek, és néhányan közülük jelentős környezeti nevelési tapasztalattal jöttek. A képzésen kapott visszajelzések alapján a terepi rész volt a legjobb, a játékok kipróbálását nagyon hasznosnak találták.

A továbbképzés során nagyon lelkes résztvevői csapattal dolgozhattunk együtt, akik feladatmegoldásaikkal, a játékokban való aktív részvételükkel inspirálólag hatottak egymásra is az idő előrehaladtával, de ami ennél fontosabb: egymás számára jó gyakorlatok átadására, valódi tudásmegosztásra is alkalmas volt az együtt töltött idő. A program végeztével többen is kiemelték a közvetlen és gyakorlatorientált eladásokat, előadókat és többeknek tetszett, hogy csapatban is kellett dolgozni. Mind a 25 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt ill. elkészítette a reflektív naplót, valamint a záródolgozatot. Mind a 25 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl.

 

A képzés képei a Galérában tekinthetők meg. Tovább >>

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg. 

SH/4/5 logósvájci logóMINISZTERELNOKSEG