Eszi, nem eszi?
Ne csak kémiai doktorátussal lehessen megérteni az élelmiszerek öszszetételét! - figyelmeztetett nemrég Markosz Kiprianu fogyasztóvédelmi EU-biztos.
Nem lehet minden fogyasztó egyben táplálkozási szakértõ is. A címkék értelmezéséhez az is kell, hogy a fogyasztók megkapják a saját étrendjük kialakításához elengedhetetlen ismereteket - magyarázza Herczog. - Ezt nem az üzletek polcain, a palackok, dobozok, zacskók oldalán olvasható apró betûkbõl lehet megtanulni, hanem az iskolákban kell tanítani, tájékoztatási kampányok során kell terjeszteni. Mindenkinek csak hasznára válik, ha sikerül viszszaszorítani a táplálkozási okokra viszszavezethetõ tömeges egészségügyi problémákat és azok költségeit.
A vállalkozásokért és az iparpolitikáért felelős kollégája, Günter Verheugen pedig egyenesen azzal állt elő, hogy Brüsszel végre egységesíteni akarja a címkézést, és ehhez az [email protected]
címen minden érdekelt (a fogyasztók, a gyártók, a csomagolók, a
kereskedők) véleményét is várja, úgynevezett nyilvános konzultáció
keretében.