Ionizáló sugárzással kezelt élelmiszer

Csírátlanítási, tartósítási céllal - külön engedély alapján - az élelmiszereket ionizáló sugárzással kezelik. Itthon, ahogy az Európai Unió többi országában is, valamennyi besugárzott élelmiszert, illetve valamennyi összetett élelmiszer besugárzott élelmiszer-összetevőjét „besugárzott" vagy „ionizáló sugárzással kezelt" feliratú címkével kell ellátni, hogy a vásárló szabadon eldönthesse, kíván-e ilyen élelmiszert vásárolni. Nálunk csak fűszereket, fűszernövényeket, szárított zöldségeket és gyümölcsöket lehet ilyen módon kezelni. Más országokból azonban be lehet hozni sugárzással tartósított élelmiszereket, amennyiben azok megfelelnek az itthoni, a kezelés körülményeire vonatkozó követelményeknek, van rajtuk megfelelő jelzés (valamennyi besugárzott élelmiszert, illetve valamennyi összetett élelmiszer besugárzott élelmiszer-összetevőjét „besugárzott" vagy „ionizáló sugárzással kezelt" feliratú címkével kell ellátni), okmányaikon pedig fel van tüntetve a kezelést végző létesítmény neve és címe.
élelmiszer