Halál a konyhában - könyvbemutató

A kétezeregy kiadó ezúton tisztelettel meghívja Önt

Eva Kapfelsperger / Udo Pollmer Halál a konyhában - Gyógyszerek és vegyszerek a táplálékunkban

címû könyvének bemutatójára.

 

A könyvet bemutatják: Benda Judit (gyógyszerész, egészség-tanácsadó), dr. Farkas Ilona (A rák ellen az emberért a holnapért alapítvány), Johann Brunen (kiadóvezetõ)

a bemutató ideje: 2005 december 11-én este 7 óra

helye: a károly kõrúti Alexandra Könyvesház elõadóterme

Ha egy békát forró vízzel teli edénybe teszünk, akkor az kétsé

 

„Ha egy békát forró vízzel teli edénybe teszünk, akkor az kétségbeesetten próbál kimenekülni a fazékból. Ha ellenben hideg vízbe tesszük, amelyet lassan melegítünk, akkor az állat hagyja magát halálra fõzni, anélkül, hogy különösebben védekezne. Ez a hasonlat találóan jellemzi a civilizált ember helyzetét napról napra egyre jobban szennyezõdõ környezetében."

Egy krimit parancsolnak? Tessék: aflatoxinok a paprikában, tisztítószer a tojásban, higany a tonhalban, rákkeltõ anyagok a kolbászban, dioxin a tejben, DDT az anyatejben - a modern élelmiszer-termelés és élelmiszer-feldolgozás árnyoldalai.

Sokunk számára annyira természetessé vált a normális és egészséges táplálkozástól való igen nagyfokú eltávolodás, hogy idõközben a bizonyos mértékig mesterséges termékek számítanak „élelmiszernek", és ezek fogyasztását tekintjük normálisnak, míg azokat az embereket, akik a természetes táplálkozásra törekszenek, kívülállónak bélyegezzük. Ez egyáltalán nem furcsa, hiszen a napi tapasztalat tanítja arra az embert, hogy a krumplidarabok mindig szép simán peregnek ki a gyorskonyhai készítmények dobozából, hogy a tej egy mûanyag csõbõl folyik, nem pedig a tehén tõgyébõl fejik.

A béka problémája a következõ: egyszerûen nem akarja észrevenni, hogy a hõmérséklet egészen lassan emelkedik. Ezért elmulasztja azt, hogy még idejében cselekedjen.

A Halál a konyhában c. könyv az élelmiszer-biztonság alapvetõ kérdéseivel, ezek hátterével és a lehetséges megoldásokkal foglalkozik. Számba veszi a húsban, halban, tojásban tejben és tejtermékekben, a felvágottakban, kolbászokban és egyéb húsipari termékekben elõforduló szennyezõdéseket és ezek egészségünkre gyakorolt hatásait. Leírja a modern állattartás és élelmiszer-feldolgozás hátulütõit, az intenzív növénytermesztés árnyoldalait, és a biogzdálkodás mibenlétét. Tanácsokat ad a fogyasztói önvédelemre, hogyan tudjuk a legjelentõsebb szennyezõ forrásokat elkerülni, mit kell tekintetbe vennünk vásárlásainkkor.

Eva Kapfelsperger és Udo Pollmer könyve annak idején a fogyasztóvédelem komoly hullámát indította el Németországban, s ha_tásaként számos pozitív változás történt. Sok hullámnak kell azon_ban még elindulnia ott is és itt is ahhoz, hogy valóban biztonságossá váljanak élelmiszereink. A Der Spiegel szerint a könyv „riasztólövés" ételeink és környezetünk szennyezettségére vonatkozóan.

 

A könyv 2006. november 15-től kapható a könyvesboltokban.

További információk:
[email protected] és Kétezeregy Kiadó

hak_konyvborito