Spam

Az internetes reklámoknak, világhálón érkezek spam-eknek is van káros környezeti hatásuk.

Az internet ma már igencsak elterjedt kommunikációs eszköz, mellyel sok embert lehet elérni. Ezzel természetesen a reklámozók is tisztában vannak, s meglehetősen nagy energiákat fektetnek abba, hogy ezt a területet is "megfelelőképp kihasználják".

Egyfelől a reklámok fogyasztásgerjesztő hatásáknak köszönhetően újabb és újabb termékeket, szolgáltatásokat veszünk/használunk - s ezzel arányosan terheljük környezetünket. Másfelől az internetes reklámok közvetlen módon is problémát okoznak: a flash animációk növelik a számítógép teljesítményét, azaz energiaigényét...

"Ugyanazokat a weboldalakat Flash tartalommal vagy anélkül betöltve a fogyasztáskülönbség akár kétszeres is lehet! Egy hazai - nem teljeskörű, nem reprezentatív - gyorsteszt alapján a magyar weben a legpazarlóbb a nyitva hagyott iWiW oldal, de a legtöbb általános híroldal is sokat fogyaszt, illetve bármi, ahol Flash-alapú reklám van. Szintén számít, de meglepő módon a webes rádiók, a YouTube vagy a webes levelezők üresjáratban nem kérnek jelentős kapacitást." (Forrás: HWSW)

 

TIPP

  • Ne hagyjunk feleslegesen nyitva böngészőablakot!
  • Ha lehet, azonnal zárjuk be a honlapok megnyitásakor felugró flash animációkat, reklámfelületeket!
  • A külföldről érkező (angol nyelvű) reklámszemetek ellen nincs mit tenni, a hazai spak-ek elleni fellépés azonban nem reménytelen. A törvény szerint ugyanis a kereskedelmi célú elektronikus reklámüzenet küldéséhez a címzett előzetes és kifejezett hozzájárulása szükséges. Például úgy, hogy egy hírlevélre konkrétan feliratkozik, vagy a reklámüzenet iránti igényét más egyértelmű módon jelzi. Mindez már a legelső, kapcsolat felvételét célzó üzenetre is érvényes. Ha tehát a neten érkező spam-ek ellen szeretnénk fellépni, akkor hívjuk segítségül a REFLEX Környezetvédő Egyesület által készített bejelentő-mintát. Ennek segítségével ELJÁRÁST LEHET INDÍTANI(!) az e-mailen keresztül kéretlenül érkező reklámküldemények ellen. Az egyesület honlapjáról letölthető mintát a szükséges kiegészítések után a Fogysztóvédelmi Felügyelőség címére kell eljuttatni.