Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Koleszos komposztálás

Egy nagyvárosi sikertörténet
Év: 
2010
Szám: 
Tél
Szerző: 
Mudra Viktória

komposztálásMeg lehet-e szervezni a komposztálást egy kollégiumban? Miért is ne?! Egy egyetemi kollégiumban már sikerült is.

 

 


 

Az ELTE Vezér úti Kollégiumában, ahol 353 hallgató lakik, 2008 őszén kezdték el az ELTE EKSZ (Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért) program önkéntesei a komposztálást. Tízliteres gyűjtőedényeket helyeztek el minden szinten, föléjük ismeretterjesztő plakátok kerültek a komposztálható (és nagy valószínűséggel kollégiumban elő is forduló) konyhai hulladékokról. Az egyetemi hallgatók szívesen használják a felállított rendszert.

Kezdetben heti kétszer ürítették a vödröket, de mivel a lakók hamar megszokták az új rendszert, ezért a komposztálandó mennyiségek is gyorsan növekedtek. Így jelenleg naponta történik a legyűjtés a nyolc emeletről. A szinti gyűjtőket hetente egyszer tiszta vízzel ki kell mosni. A gyűjtés eleje óta 2000 liter szerves hulladékkal lehet számolni, ami körülbelül 1 tonnának felel meg.

Kollégiumi komposztálásA komposztkeretek tartalmát a gyűjtés kezdete óta többször átforgatták már az önkéntesek, idén tavasszal pedig megtörténik majd az első rostálás. Ezután a kész humuszt a közelben lévő fűszerkertben és virágágyásokban használják majd fel a munkacsoport tagjai.

A program kezdetén természetesen akadtak nehézségek is. A gyűjtőedénybe néha belekerült kenyér, csont, kolbász, egész tojás és sajt is - erre megoldás volt a plakát és a hírlevél. Gondot jelentett is, hogy kevés „szerkezetes anyag” került a gyűjtésbe, de az előkomposztált föld és az ágapríték hozzáadagolásával ez a probléma is megoldódott. A harmadik, legnagyobb probléma a gyakori levitel kérdése. Egy-egy nagyobb kollégium esetében ez különösen fontos kérdés lehet. Ha azonban egy lelkes csapat vállalkozik rá, akkor nem megvalósíthatatlan a közösségi helyi komposztálás.

 

A program honlapja: www.fenntarthatosag.elte.hu