Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Az én komposztdombom" rajzpályázat

Év: 
2006
Szám: 
Tél

ff_ladaval_kicsi_120

 

A Hulladék Munkaszövetség rajzpályázatot hirdet általános (3.-8. osztály) és középiskolás tanulók számára. A pályázat a házi komposztálás népszerűsítését célozza meg. A diákok pályamunkáit 2007. január 31-ig várjuk.

 

 

 

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) rajzpályázatot hirdet
Az én komposztdombom"
címmel

 

 

A pályázat témája: A HuMuSz (az országos "Komposztálj!" kampányban résztvevő további szervezetekkel együtt) évek óta érvel a hulladék keletkezésének megelőzése mellett, melynek egyik - egyének, háztartások által - egyszerűen kivitelezhető módszere a házi komposztálás. A háztartási szemét jelentős részét (min. mintegy 30-40 százalékát) zöld hulladék alkotja. A kertből, konyhából kikerülő szerves anyagok zöme hazánkban jelenleg még a kukákban végzi, pedig számos szempontból jobb lenne, ha ezek komposztálás révén visszajutnának az élő környezet körforgásába. Kevesebb szerves - tehát a növények számára hasznossá alakítható - anyagot nyelnének el az égetők és a lerakók, műtrágya helyett természetes tápanyag utánpótláshoz jutnának a növények, csökkenne a hulladék mennyisége, elkerülhető lenne az ősszel tömegesen jelentkező avarégetés jelensége, stb... A házi komposztálás további előnyei a komposzttelepen történő feldolgozással szemben a kisebb környezetterhelés és olcsóbb kivitelezés (nincs szükség energiaigényes telep és begyűjtőrendszer kialakítására, működtetésére; nincs szállítással járó légszennyezés, stb.).

 

A pályázat célja: Felhívni a figyelmet a házi komposztálás jelentőségére a diákok körében. Olyan pályaműveket várunk a tanulóktól, melyekben bemutatják, hogy ők maguk

  • miért tartják fontosnak a komposztálást?

  • milyen komposztkeretet használnak/használnának (otthonaikban hogyan komposztálnak)?

  • „kik" laknak a komposzthalomban, azaz szerintük milyen élőlények segítik elő a komposztálás folyamatát?

 

A pályázók köre: Pályázhatnak az általános iskolák (3.-8. osztály) és középiskolák tanulói. A pályázat öt korcsoport számára kerül meghirdetésre:

  • 3. - 4. osztály

  • 5. - 6. osztály

  • 7. - 8. osztály

  • 9. - 10. osztály (középiskolások)

  • 11. - 12. osztály (középiskolások)

 

Beküldési határidő: 2007. január 31.

 

A pályázatokat a Humusz Ház Budapest, 1111 Saru u.11. címen várjuk.

A pályaművek tetszőleges technikával készülhetnek. Kérjük, hogy a rajz mellett a 3-6. osztályos tanulók kb. 15 mondatban, a 7-12 osztályosok/középiskolások pedig egy A/4-es oldalnyi terjedelemben fogalmazzák meg pályaművük mondanivalóját! A pályamű tehát 1 db rajzból ÉS a hozzá fűződő fogalmazásból áll!

Hasznos információk a témához: www.komposztálj.hu weblapon.

A pályaművek hátulsó oldalán kérjük feltüntetni a pályázó nevét, életkorát, osztályát, az iskola nevét és címét, illetve a felkészítő pedagógus nevét. A nyertes pályázókat postai úton, az iskola címén értesítjük. Pályamunkákat vissza nem küldünk.

A pályamunkák értékelése várhatóan 2007. február közepén zárul, a díjakat postán küldjük, az eredményekről és a beérkezett munkákról fórumainkon tudósítunk. A legötletesebb, legszínvonalasabb pályamunkák készítői környezettudatosságot fejlesztő díjat kapnak (pl. "zöld" témájú könyv, póló, kiadvány, matrica, vászonszatyor, hulladékos témájú CD-ROM, stb.) Információk: [email protected] vagy 06-1/386-2648.