Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 21 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Végeredmény Borsod megyében

  • 2003. május 27.
  • humusz
"Tavaly több mint, 30 lerakót jeleztünk az önkormányzat felé. Ez évben már csak töredékét találtuk meg." - írja pályaművében az abaújszántói csapat
Az országos Tájsebészet kampány, mely az illegális hulladéklerakók feltérképezését-felszámolását segíti a 2003-as évben is kézzelfogható eredményekkel és valóban tájszépítő akcióként zárult. A versenynek sikerült közösségi összefogást teremtenie és felhívni lakóhelyünk elhanyagolt állapotára a figyelmet.

A versenyben 9 miskolci iskola, és 6 megyei csapat (iskola, civil szervezet) vett részt.

A miskolci verseny részletei:

A miskolci iskoláknak külön versenyt szervezetünk. Az esemény a Föld Napi rendezvényhez kapcsolódott és így mód nyílott kiállítani az elkészült pályaműveket. A gyerekek rajzokat, tablókat készítettek, és több tucat fotóval dokumentálták a feltárt 57 db illegális hulladéklerakót. Igen ötletes a József Attila Iskola csapatának pályaműve. Ők FEKETE OLDALAK címmel egy rendhagyó városnéző kalauzt állítottak össze a szemétlerakókról.

2003. április 26-án tartottuk meg a miskolci Tájsebészet program eredményhirdetését. A verseny március hónapban kezdődött. A résztvevőknek egy hónap állt rendelkezésükre, hogy felkutassák lakóhelyük, iskolájuk környékén lévő szemétlerakókat és látványos módon felhívják ezen Tájsebekre a figyelmet.

A miskolci verseny végeredménye:

1. Gárdonyi Géza Általános Iskola
4. Gábor Áron Szakközépiskola
5. 21.sz Általános Iskola
6. Lévay József Református Gimnázium
7. Fazekas Utcai Általános Iskola
8. Kazincy Ferenc Általános Iskola
9. Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola

A díjkiosztóra meghívtuk a város Környezetvédelmi- és Energiaügyi Bizottságának elnökét T. Asztalos Ildikót. Elszomorították a képek és ígéretet tett, hogy megpróbálnak forrásokat elkülöníteni és a kritikus területeket megtisztítani. Munkájukat a gyerekek által felmért lerakókat tartalmazó adatbázis segíti/segítheti, melyet T. Asztalos Ildikónak adtunk át.

A résztvevő csapatok erdei iskolában, barlangtúrán vehetnek részt. Pólót és környezetvédelemmel kapcsolatos kiadványokat kaptak munkájukért.

A Föld Napjához kapcsolódóan több civil szervezet és magánszemély végzett takarítási akciókat Miskolc város számos pontján. Ehhez az RWE-Umwelt Miskolc Kft. biztosított gyűjtőzsákokat és gondoskodott ezek elszállításáról.

Egyébként a tapasztalat az volt, hogy a frekventáltabb részeken csökkent a lerakók száma, valamivel tisztább Miskolc, mint tavaly. Azonban az eldugottabb, kieső területek borzasztóan szemetesek. Sajnos ezen területek megtisztítása állandó szélmalomharcot jelent, amíg a lakosság nem érzi magáénak környezetét

A megyei verseny részletei:

Nagy örömünkre szolgált, hogy a csapatok komolyan vették a pályázati felhívást és minőségi, színvonalas munkát végeztek. Nem csupán a lerakók dokumentálását tartották fontosnak, hanem a Tájsebészet verseny igazi célját is elérték. Közösségi összefogással tisztították meg lakóhelyük környezetét.
A Tájsebészethez kapcsolódva számos környezetvédelemmel kapcsolatos versenyt, rendezvényt szerveztek a résztvevő csapatok. Természetfürkésző vetélkedő, rajzpályázatok, lakossági tájékoztató előadások a környezetvédelemről.

Nagyon nehéz dolgunk volt a helyezések eldöntésekor. A telkibányai és az abaújszántói csapatok kicsit elhúztak a többiektől. Megmozgatták a lakosságot, bevonták az önkormányzatot a felszámolási-takarítási akciókba.

Az első helyezett Telkibányai Tájszépítők, különféle ötletes és látványos programot eszeltek ki a lakosság bevonására. Cirkuszt, utcaszínházat szerveztek, melyen a belépő egy zacskó szemét leadása volt. A pataktisztításban a helyi önkormányzat és a lakosság segített. A megtisztított területekre táblákat helyeztek, melyen felszólítják a lakosokat, segítsenek megőrizni a rendet. A tisztaság megőrzésére őrjáratot szerveztek a gyerekek, és a tetten ért szemetelőket jelentik az önkormányzat felé. A minél szélesebb tájékoztatás érdekében a sajtó munkatársait is meghívták akciójukra.

Az abaújszántói csapat pályaművében ezt írja: ? tavaly több, mint 30 illegális lerakót térképeztünk fel, és jeleztünk az önkormányzat felé. Ez évben már csak töredékét találtuk meg.? Az Abaújszántón található 13 illegális hulladéklerakóból, a tavasz folyamán 4 db került felszámolásra, és folymatosan történik a többi szeméthalom megszüntetése is, a helyi önkormányzat segítségével. Látványos tablók, figyelemfelhívó plakátok színesítették pályaművüket.

Természetesen a többi csapat is értékes munkát végzett. Dédestapolcsányban a helyi televízióban hívták fel a figyelmet az illegális szemétlerakókról. Ennek hatására itt is megindult egy folyamat és sorra számolják fel a szemétkupacokat. Megyaszón a Gyermekotthon lakóit sikerült bevonni a programba. A takarítás itt sem maradt el a polgármesteri hivatal segítségével. A Kerékpárosok Komlóstetőt és környékét takarították, mely során 20 tonna szemetet szállítottak el. Bánhorvátiban tavaszi takarítási akciót tartottak, rajzpályázatot, természetismereti vetélkedőt szerveztek gyerekeknek. Az általános iskola újságában rendszeresen jelentek meg környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos cikkek, információk.

A csapatok 41 db illegális hulladéklerakót találtak meg, ezek közül eddig 14 db került felszámolásra, és folyamatosan a maradék is sorra kerül. Nagy örömünkre szolgált, hogy a résztvevő csoportok a hivatalos szervekhez (önkormányzat, kommunális szolgáltató) fordultak és segítségükkel, egyre több lerakótól szabadítják meg környezetünket.

A munka a verseny zárultával sem ér véget. A Tájsebészet kampányt mindaddig folytatni kell, míg országunk, lakóhelyünk tisztává nem válik. Reméljük a program hatására nem csak a résztvevők, hanem a lakosság is érzékenyebbé válik a környezet iránt, és nem keletkeznek újabb és újabb vadlerakók.

A verseny eredményhirdetését 2003. május 26-án tartottuk meg, a miskolci Civil Házban. Majd minden díjazott, résztvevő képviseltette magát. Külön örömünkre szolgált, hogy az akciókat szervező gyerekek is eljöttek. A díjkiosztót a beérkezett pályaművekből álló kiállítás színesítette. A jó hangulatú találkozó, a díjak átadásával zárult:

- egy hetes táborozás a Bükk-hegységben (Ökológiai Intézet Alapítvány)
- egy igazi ?kúszós, mászós? túra nem kiépített barlangba (Létrási-Vizes-bg.) - képzett barlangászok vezetésével (Marcell Loubens Barlangkutató Egyesület)
- látogatás a Miskolci Vadasparkba szakvezetéssel (Miskolci Vadaspark Alapítvány)
- környezetvédelmi kiadványok (Ökológiai Intézet Alapítvány, Zöld Akció Egyesület, Holocén Természetvédelmi Egyesület, Hulladék Munkaszövetség)
- környezetvédelmi oktató CD (Hegyvidéki Tavainkért Egyesület)
- póló (Zöld Akció Egyesület, HuMuSz)

A megyei verseny végeredménye:

1. Szepsi Csombor Márton Általános Iskola - Telkibányai Tájszépítők Társasága (Telkibánya)
2. Összefogás Abaújszántóért (Abaújszántó)
3. Royal Rangers Keresztény Vándorok Ifjúsági Egyesülete 8. számú Lévi törzs (Dédestapolcsány)
4. Gyermekotthon és Általános Iskola (Megyaszó)
5. Komlóstetői Kerékpáros Sport Klub (Miskolc)
6. Bánhorváti Tisztaságáért Egyesület (Bánhorváti)

A Telkibányai Tájszépítők, az Összefogás Abaújszántóért csapat és a miskolci Gárdonyi Géza Általános Iskola csapata került fel az országos döntőbe.

Apró Gergely
programfelelős
Zöld Akció Egyesület
[email protected]