Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrapapírról dióhéjban

  • 2009. február 14.
  • humusz

A hulladékból készülõ papír gyakorlatilag a cellulóz alapúhoz hasonlóan készül. A hulladékot recirkuláltatott vizû edénybe teszik, ahol tisztítás után addig keverik, amíg megfelelõ szilárdságú lesz. A hulladékban lévõ festéket, és lakkot segédanyaggal kezelik.

Ezt követõen a pép egy szitaszalagon fut végig, ahol kifolyik belõle a víz; majd préselik, és szárító hengerbe kerül. Még vágás elõtt, a jó minõségû papír eléréséhez (keményítõ oldattal történõ) felületkezelésen megy át az anyag. A végtermék hulladék aránya 50-tõl akár 100 százalékig is terjedhet, viszont szakértõk szerint a jó minõségû papír eléréséhez legfeljebb 70 százalék lehet a hulladék aránya. Mivel a körfolyamatba visszavitt papír rostjai fokozatosan rövidülnek, elméletileg ugyanazt az anyagot legfeljebb 5-10 alkalommal lehet újrahasznosítani, ugyanis a rövidülõ rostok miatt könnyebben szakad az új papír. A jó minõség eléréséhez a hulladékpapírt többnyire friss rostanyaggal keverik.

A papírgyártás az egyik leginkább vízigényes iparág, és ez jelenti a legnagyobb környezeti terhelést is, ugyanis számos festékanyag, oldószer kerül a vízbe, ami (nem megfelelõ tisztítás esetén) az élõvizekbe jutva elsavanyítja, elszínezi vizeinket. A másik gondot a szintén nagy energiaigény jelenti. Mint látható, a hulladék papírból készülõ termékhez is szükség van új farost alapanyagra, melynek kitermelése világszerte problémát jelent.

A hulladékból készülő papír gyakorlatilag a cellulóz alapúhoz hasonlóan készül. A hulladékot recirkuláltatott vizű edénybe teszik, ahol tisztítás után addig keverik, amíg megfelelő szilárdságú lesz. A hulladékban lévő festéket, és lakkot segédanyaggal kezelik.

Ezt követően a pép egy szitaszalagon fut végig, ahol kifolyik belőle a víz; majd préselik, és szárító hengerbe kerül. Még vágás előtt, a jó minőségű papír eléréséhez (keményítő oldattal történő) felületkezelésen megy át az anyag. A végtermék hulladék aránya 50-től akár 100 százalékig is terjedhet, viszont szakértők szerint a jó minőségű papír eléréséhez legfeljebb 70 százalék lehet a hulladék aránya. Mivel a körfolyamatba visszavitt papír rostjai fokozatosan rövidülnek, elméletileg ugyanazt az anyagot legfeljebb 5-10 alkalommal lehet újrahasznosítani, ugyanis a rövidülő rostok miatt könnyebben szakad az új papír. A jó minőség eléréséhez a hulladékpapírt többnyire friss rostanyaggal keverik.

A papírgyártás az egyik leginkább vízigényes iparág, és ez jelenti a legnagyobb környezeti terhelést is, ugyanis számos festékanyag, oldószer kerül a vízbe, ami (nem megfelelő tisztítás esetén) az élővizekbe jutva elsavanyítja, elszínezi vizeinket. A másik gondot a szintén nagy energiaigény jelenti. Mint látható, a hulladék papírból készülő termékhez is szükség van új farost alapanyagra, melynek kitermelése világszerte problémát jelent.