Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új újrahasznosítási célok várhatóak az Unióban

  • 2008. június 05.
  • humusz
ujramuanyagAz EU kormányai és a parlamenti képviselõk megállapodásra jutottak a hulladékszabályozásról. Mivel szerdán a tagállamok nevében tárgyaló diplomaták megállapodást értek el, már csak egy utolsó komolyabb akadály áll a keretirányelv elfogadása elõtt: az egész Parlamentnek meg kell szavaznia az irányelv módosítására tett javaslatcsomagot.

 

A megállapodáshoz kulcsfontosságú volt, hogy a felek meg tudnak-e egyezni a háztartási és egyéb eredetű hulladékokra vonatkozó uniós újrafeldolgozási arányszámokban (EED 03/06/08). Végül is a kormányok elfogadták a Caroline Jackson által képviselt parlamenti ajánlatot, mely szerint a 'háztartási és egyéb eredetű' papír, üveg, fém és műanyag hulladékokra összességében 50%-os újrafeldolgozást kell elérni 2020-ra. Emellett elfogadták az építési és bontási hulladékokra vonatkozó 70%-os újrafeldolgozási célkitűzést is.
Zöld környezetvédelmi csoportok szerint a célkitűzések 'túl alacsonyak és nem érvényesíthetőek', valamint nem értenek egyet azzal sem, hogy az uniós hulladékmegelőzési célkitűzések majd csak 2014-ben kerülnek újra napirendre. Az Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau) és a Föld Barátai (Friends of the Earth) sajtónyilatkozatukban úgy vélekednek, hogy a Parlament 'túl sokat adott fel' az alkudozás során.

Dr Jackson szerint azonban a 'kritikusoknak meg kell érteniük, hogy ez volt a legjobb verzió, amit a Tanács hajlandónak látszott elfogadni'. Az egyeztetési folyamat további erőltetése az eddig elért eredmények egészét veszélyeztette volna, tette hozzá Dr Jackson.

Forrás: ENDS Europe DAILY 2556, 04/06/08

További információ:

EU council of ministers, tel: +32 2 281 6111,

Caroline Jackson sajtónyilatkozat

EEB/Friends of the Earth press release angolul - és magyarul

European Greens

 

Korábbi hírek a kukabuvar.hu-n.