Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új jogszabály az akkumulátorok visszavételéről - jó, de nem elég jó

  • 2005. június 16.
  • humusz

Elfogadta a kormány az elemek és akkumulátorok visszavételi kötelezettségérõl szabályozó rendeletet, úgyhogy augusztustól vissza kell venniük a vásárlóktól a boltoknak, tõlük pedig a gyártóknak.

Amit tartalmaz: jó. A környezet számára nagyon hasznos, fontos és szükséges dolgok viszont még benne lehettek volna.....

Sajnos az akár 1000 alkalommal újratölthető elemek gyártására, árusítására és fogyasztására való ösztönzés kimaradt a rendeletből! Ezzel a jogszabályozási eszközzel nagy mennyiségű veszélyes hulladék keletkezését lehetett volna megelőzni, hiszen nem mindegy, hogy 1000 db egyszerhasználatos elemet veszünk, vagy 1 darabot ezerszer újratöltünk...

Szóba sem került a betétdíjas módon való forgalombahozatali kötelezettség. Ha az elem vagy akkumulátor árán felül megfelelően nagy kötelező betétdíjat kellene fizetni, akkor minden vásárló biztosan visszavinné a boltokba az elemet, hogy visszakapja pénzét. Ezáltal e veszélyes hulladékok szinte teljes mértékben eltűnnének a háztartási vegyes hulladékból és könnyen külön kezelhetőek lennének...

Az eredeti cikk:

A kormány szerdai ülésén elfogadta az elemek és az akkumulátorok visszavételét szabályozó rendeletet, amelynek értelmében augusztus végétől a gyártóknak és a kereskedőknek kell majd gondoskodniuk az energiaforrások begyűjtéséről és hasznosításáról - jelentette be a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón László Boglár.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az országos rendszer kiépítése után több mint 20 ezer boltban lehet majd ingyen megszabadulni a veszélyes hulladéktól, amiből a háztartásokban évente országosan mintegy kétezer tonna gyűlik össze.

A környezetvédelmi tárca rendelete rögzíti, hogy a kereskedők kötelesek lesznek ingyen visszavenni a használt elemeket, a gyártók és az importőrök pedig átvenni azokat a boltoktól.

A begyűjtési kötelezettség azokra a kereskedőkre vonatkozik, akiknek forgalmazási szerződésük van a gyártókkal. Idén az első konténerek Budapesten, majd folyamatosan a megyeszékhelyeken jelennek meg.

A rendelet kilogrammonként 560 forintnyi biztosítékadási kötelezettséget ír elő, amiből a környezetvédelmi főfelügyelőségek elvégezhetik az ártalmatlanítást.

hirado.hu/MTI