Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új EU-s jogszabály az elemek újrahasznosításáról

  • 2008. november 12.
  • humusz
elemgyujto_400Az újrahasznosítási aránynak 2012-re a 25%-ot, 2016-ra pedig a 45%-ot kell elérnie.

„Szeptember 26-án egy új EU-s jogszabály lépett hatályba, amelyik azt írja elõ a tagállamoknak, hogy a használt elemeket nagyobb arányban hasznosítsák újra, de 20 tagállam ezt a jogszabályt a mai napig nem ültette át saját joganyagába" - közölte az Európai Bizottság.

Ausztria, Észtország, Lettország, Hollandia, Málta, Szlovénia és Spanyolország már mind beillesztették az EU-s Elem Direktívát a saját nemzeti joganyagukba, és terveket készítettek arra vonatkozóan, hogy az elemárusító üzleteket hogyan ösztönözzék a régi elemek újrahasznosítás céljából történő visszavételére, valamint a használtelem-gyűjtők felállítására.

A Bizottság egy közleményben azt nyilatkozta, hogy megkezdi annak a 20 tagállamnak az ellenőrzését, amelyik az eddig hatályban lévő 1991-es elemekre vonatkozó direktíva helyébe lépő új direktíva átvételében maradt el. A Bizottság kész arra, hogy szabálysértési eljárást indítson minden olyan tagállam ellen, amely „nem oldja meg sürgősen ezt a helyzetet", írják a közleményben.

Az új előírások szerint az éves szinten felhasznált összes hordozható elem - melyek közé a mobiltelefon-, a laptop- és az autóakkumulátorok is tartoznak - 2012-re legalább a 25%-át, 2016-ra 45%-át újra kell hasznosítani.

Az új direktíva értelmében tilos az autó- és ipari akkumulátorok elégetése, valamint ezek elhelyezése hulladéklerakókban. A direktíva azt is megköveteli, hogy az elemgyártó cégek finanszírozzák a használt elemek begyűjtési, kezelési és újrahasznosítási költségeit.

A bizottsági adatok szerint jelenleg az Európai Unióban a használt elemek kicsit kevesebb mint a felét hasznosítják újra, azonban az értékek széles skálán mozognak a tagállamok között. Nagy-Britanniában például csak az elemek 3%-át hasznosítják újra.

Az új jogszabály egyik célja az, hogy korlátozza azt a káros hatást, amit az elemekben található fémek - leginkább a higany, az ólom, a kadmium, a cink és a réz - a környezetre és az emberi egészségre gyakorolnak.

Zoë Casey
2008.09.26.

Forrás: http://www.europeanvoice.com

Fordította: Madarassy Zsuzsa

Lektor: Graczka Sylvia

 

További cikk: Uniós szabályozás a használt elemek újrahasznosításáról