Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Törvénytelen brit hulladékexport: vissza a feladónak!

  • 2005. április 05.
  • humusz
Visszatérítették Nagy-Britanniába azt a háztartási hulladékot szállító néhány rakományt, amelynek hivatalos iratain "tiszta papírhulladék" volt feltüntetve. A Kínába szánt szemetet Hollandiában tartóztatták fel.
Nagy-Britanniában összesen ötven ilyen rakomány állt útra készen. A mûanyag palackokból, elemekbõl, üdítõs dobozokból, ócska ruhákból, reklámszatyrokból és fahulladékból álló rakomány valódi tartalmát az elmúlt héten a The Guardian címû lap leplezte le.
Londonból olcsóbb lett Kínába szállítani a hulladékot, mint Birminghambe...........

Hát, itt tartunk.

A lakos* mindent meg/bevesz, csak marketingbüdzsé kérdése az egész.

A reklámoknak minden közterületen ott kell lenni! Ki- és visszavágott fák jelzik, hogy hol nem takarhatja el az Élet a reklámokat.
Sőt, a privát szféránkba is behatolnak és menthetetlen beívódik, hogy miből mi a legjobb, stb. Persze hatékonyabb, ha van egy fülbemászó dallam, egy kitörölhetetlen primitív szlogen az érzékeinkre ható reklámhoz.

A fogyasztó megveszi és örülget.

Neki is van, és Ő is pont olyan. Egy hónap után döbben rá, hogy csak első nap használta. Vagy arra, hogy tönkrement. Esetleg javításra szorulna, de nincs spéci csavarhúzója, nem tudja szétszedni, szervíz nincs vagy drágább, mint két új.

Úgyhogy kivágja a kukába - jobb esetben hulladékudvar vagy szelektív gyűjtő edényzet.

És innentől nem izgatja már a dolog.

Úgyhogy bepakolják egy feneketlen nagy hajóba, kiállítják a tiszta másodnyersanyagról a szállítólevelet és elindul Ázsiába a karaván.....

Nem meglepő módon még a leleplezést végrehajtó The Guardian cikk címe is azt tartja skandallumnak, hogy visszatér Britanniába a szemét és nem azt, hogy ezek szerint rendszeresen ilyen módon és Ázsiába szállítják!

* tisztelet a kivételnek