Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több tonna szemét a billentyűzetekben

  • 2006. október 21.
  • humusz
Vajon mi van a billentyûk alatt? Csokoládé, tészta, köröm, légy, szúnyog, egyszóval: szemét. [sg.hu]

Az AOL a legutóbbi felmérésével túltett minden eddigi statisztikai vizsgálaton, mert a kissé "pihent" ötlet alapján a kutatókkal azt vizsgáltatták meg, hogy mennyi szemét gyűlik össze a világon található billentyűzetekben.

Az AOL "tanulmánya" szerint minden egyes számítógéphez csatolt billentyűzet 2 gramm szemetet "tárol" el havonta.

Más szóval, évente közel 500 szemeteskocsit pakolhatnák tele papírdarabkákkal, gémkapoccsal, ételmaradékkal, körömdarabokkal, falevelekkel. A becslések szerint körülbelül 600 millió billentyűzetet használnak a világon.

Ahhoz, hogy ez az áttörő felmérés megszülethessen az AOL UK 1 hónapon keresztül rendszeresen kiporszívózta a szemetet egy londoni irodaház billentyűzetparkjából. A "mintákat" egy kutatólaboratóriumba küldték tovább elemzésre, hogy pontosan azonosíthassák a maradékot.

A laboreredmények szerint a 2 gramm 52 százaléka gabonapehely, keksz, csokoládé és aprósütemények maradványai, tehát morzsa.

A pontos adatok szerint a billentyűzetben fellelhető morzsa anyaga 15 százalék gabonapehely-, 7 százalék tészta- és 4 százalék zöldségmaradványokból áll. Ezeken kívül találtak hajat, rovarokat és fóliadarabokat.

Az amerikaiakat a felmérés nem lepte meg túlzottan, hiszen már régóta harcolnak azért, hogy a billentyűzeteiket tartsák tisztán a felhasználók.