Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 21 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

?Tiszta Tisza? Túra - 2003

  • 2003. június 17.
  • humusz
Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület egyhetes szemléletformáló és hulladékgyűjtő vizitúrát szervez Tiszabecs és Tokaj között június 20-27. között.

A rendezvény célja az adott szakaszon a folyó megtisztítása a lakossági szilárd hulladéktól; illetve a megállóhelyeken, strandokon plakátok és szórólapok kihelyezése, melyek bemutatják, milyen hatással van a kommunális hulladék a folyó élővilágára, mit tegyen a környezetével foglalkozó ember, ha tiszta egészséges körülmények között szeretné élvezni - nemcsak - a Tiszát és annak partjait.

További információ:

Tömöri László

E-misszió Természet-

és Környezetvédelmi Egyesület

4400 Nyíregyháza, Malom u. 18/a.

Tel/Fax: 42/423-818 30/515-0690

email: [email protected]

A program történeti háttere:

A 2000-es Ciánszennyezés döbbentett rá bennünket arra, hogy a tiszai élővilágot mennyire veszélyezteti az emberi gondatlanság. Abban az évben szerveztük meg először - a Tisza felső szakaszát célba véve a - ?Tiszta? túrát, melynek akkor is elsődleges célja a vízben és vízparton szétszórt lakossági hulladék összeszedése volt. Másodlagos célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a folyó rendkívüli regenerációs képességére, arra, hogy a Tisza él és várja a kirándulásra, pihenésre vágyókat.

Az akcióban az is szerepet játszott, hogy megelőzzük a ?Nemzetközi Tisza Túra? turista áradatát, strandonként jelezve nekik információs anyagok segítségével, hogy milyen ?elvárásai? vannak a környezetnek, a környezetvédelemnek a túrájuk kapcsán.

A program során a következő tevékenységeket szeretnénk megvalósítani:

Kenukkal, kajakokkal a Tisza, Tiszabecs-Tokaj közötti szakaszán a partokon és a vízben illegálisan elhelyezett, illetve eldobált lakossági hulladékok összegyűjtése zsákokba, azok elhelyezése strandok és hajóállomások szemétgyűjtő konténereibe.

Az összegyűjtött hulladékok folyamatos regisztrálása, dokumentálása, fotók készítése a Tisza tisztítás előtti és utáni állapotáról ? az adatok feldolgozása, kiállítás készítése, annak bemutatása a Hegyalja Fesztivál Zöldsátrában.

Plakátok és szóróanyagok elhelyezése a Tisza felső strandjain ? az információs kiadványok a Tisza jelenlegi állapotával a kirándulók, sportolók környezettudatos fogyasztói viselkedésével foglalkozna.

A tokaji érkezéskor egy sajtótájékoztatót tartunk a túra eredményeivel, a tapasztalatokkal kapcsolatban.

Kiállítás elhelyezése a Zöldsátorban (Hegyalja Fesztivál ? Tokaj - Rakamazi Kemping ? 2003. július 9-13.)

A projektet támogatja

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium,

Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

CSIPOSZ Bt.