Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Távhő lesz a biomasszából

  • 2006. május 26.
  • humusz
Pécsett az energiaerdõ, a cserje, szalma, nád használhatósága mellett a Biokommal együttmûködve vizsgálatok indultak az energetikai célú hulladék felhasználásával kapcsolatban is. forrás: Új Dunántúli Napló

PANNONPOWER Négy év múlva „zöld alapú” lehet a pécsi energiatermelés
Kaszás Endre


Pécs A biomassza alapú „zöld fejlesztések” mellett kötelezte el magát a PANNONPOWER Holding Rt. – döntött a társaság igazgatósága legutóbbi ülésén.


Somosi László elnök-vezérigazgató szerint 2010-ben indulhat a két új blokk
– Az igazgatóság elfogadta a holding és legnagyobb cége, a hőerőmű tavalyi üzleti jelentését, egyben jóváhagyta azon elképzelésünket, amely szerint a biomassza alapú fejlesztések meghatározó szerepet kapjanak a társaság jövőképében. Elvárásként fogalmazódott meg cégünk felé, hogy ezen a területen megerősítsük vezető szerepünket – nyilatkozta az igazgatósági ülést követően lapunknak Somosi László, akit a személyi kérdések tárgyalása során megerősítettek elnök-vezérigazgatói pozíciójában.

A PANNONPOWER Holding Rt. jó esztendőt zárt, a legnagyobb baranyai termelő beruházásokat végrehajtó cégcsoport az előzetes adatok szerint egymilliárd körüli nyereséget könyvelhet el.

– Megállapodásunk szerint az igazgatóság várhatóan júniusban hozza meg döntését a biomassza alapú fejlesztéseink folytatásáról. Addig megkapjuk a környezetvédelmi hatóság állásfoglalását, aminek függvényében megkezdődhet az erőműberuházás energiahivatali engedélyeztetése. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek az előzetes tárgyalások a tüzelőanyag biztosításával, szállításával kapcsolatosan – ismertette a közeljövő feladatait Somosi László.

A cég tervei szerint a meglévő biomasszablokk mellett két hasonló üzemű egységet indít. Az egyik 50 megawatt, a másik 35 megawatt teljesítményű lehet, utóbbi belépésével teljesen „zöld alapon” folytatódhat a pécsi távhőszolgáltatás. A két blokk, amelyek kialakításának beruházási költsége megközelítheti a 30 milliárd forintot, 2010 körül állhatna üzembe. Belépésük egyben azt is jelentheti, hogy tüzelőanyagként a földgáz tartalék szerepbe léphet vissza, illetőleg a csúcsidőszakok biztonságos ellátásában juthat szerephez.

A biomassza-beruházásról szóló döntés előkészítése keretében a PANNONPOWER néhány hónapja tett közzé egy előzetes pályázati felhívást a dél-dunántúli térség erdőgazdálkodói számára, amelynek célja mintegy 30 ezer tonna energiaerdőből származó faapríték beszerzése. Somosi László elmondta, hogy ezzel részben az erdészeti kitermelésű – főként a Mecsekből származó – alapanyag csökkentését szeretnék elérni, ugyanakkor vizsgálják a tervezett fejlesztés tüzelőanyag-igényének biztonságos kielégítését is. Az elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint a felhívás országosan óriási érdeklődést váltott ki, a jelentkezők közül néhánnyal már szerződést is kötöttek. Tárgyalásokat kezdtek 3-4 olyan szervezővel, akik a szükséges határidőre összefognák, szakmailag irányítanák a kisebb-nagyobb termelőkből álló beszállítói kört. Az energiaerdő, a cserje, szalma, nád használhatósága mellett a Biokommal együttműködve vizsgálatok indultak az energetikai célú hulladék felhasználásával kapcsolatban is.