Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Társadalmi részvételt mindenhol, kivéve a tényleg fontos folyamatoknál

  • 2004. december 21.
  • humusz
Brüsszel, 2004. december 20.
A Környezetvédelmi Tanács, melynek tagjai a tagországok környezetvédelmi miniszterei, december 20-ai ülésén az Aarhusi Egyezmény EU-s intézményekben történõ alkalmazásáról szóló szabályozás szövegezésérõl is tárgyalt.
Ralph Hallo, az EEB* elnöke a következőket mondta el a tanácskozás konklúziójáról:
"Az információhoz való hozzáférés joga, a társadalmi részvétel és az igazságszolgáltatáshoz való jog létfontosságú elemei annak a részvételi demokráciának, amelynek megvalósításáért az EU állítólag küzd. Azonban, mikor a szabályok gyakorlati megalkotására kerül sor, az EU bürokraták rendre meghátrálnak. A szabályozás jelen formájában a jogalkotás, pénzügyi programok és stratégiai irányvonalak tárgyalásakor kizárja a társadalmi részvétel lehetőségét, noha ezen fontos feladatok az EU munkájának legfőbb elemeit, lényegét adják.
Az igazságszolgáltatáshoz való jog tekintetében pedig erősen kétséges, hogy a Környezetvédelmi Tanács által jóváhagyott lehetőség alkalmas-e arra, hogy környezetvédelmi szervezetek az Európai Bírósághoz fordulhassanak jogorvoslatért, ha véleményük szerint valamely EU intézmény nem tartja be a környezetvédelmi előírásait."

John Hontelez, az EEB főtitkára még azt tette hozzá, hogy az Európai Parlament sokkal inkább megértette, hogy a társadalmi részvétel szempontjából mit jelent az Aarhusi Egyezmény. Most megint rajtuk a sor, hogy nyomást gyakoroljanak a Tanácsra és a Bizottságra, hogy álláspontjukat korrigálják.

További információ: Ralph HALLO, 0031 6 215 98 704

* EEB = European Environmental Burea, Európai Környezetvédelmi Iroda.
Jelenleg a legnagyobb európai zöld civil szervezeteket tömörítő szövetség.
További info az EEB-ről: www.eeb.org
Az eredeti angol nyelvű hír: ENVIRONMENT MINISTERS ALLOW ONLY PARTIAL PUBLIC PARTICIPATION