Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanösvény!

  • 2005. január 01.
  • humusz
A HuMuSz Ház körül környezetvédelmi tanösvényt nyitottunk. A HuMuSz Házba és a tanösvényre iskolai csoportokat várunk!
Oktatóközpontunk kertjéhez tartozó Városi Környezetvédelmi Tanösvény újfajta oktatási lehetőséget nyújt, hisz szemléletes és elgondolkodtató feladványokkal ellátott „kültéri tanteremről” van szó.

Az iskolai csoportok fogadására ősszel és tavasszal alkalmas bemutató játékos „állomások” formájában tárja fel az egyre növekvő mennyiségben keletkező hulladék okozta problémákat, illetve a csökkentés és a kezelés lehetőségeit. Az állomásokat jelző tábláknál színes grafikák segítik a csoportvezetők munkáját, akik elgondolkodtató kérdéseket vetnek fel a gyerekeknek az égetésről, lerakásról, újrafeldolgozásról és -használatról, vagy éppen a megelőzésről.

A tanösvényt magába foglaló kert is a megelőzés, hasznosítás, újrafeldolgozás jegyében került kialakításra. Az újrafeldolgozott műanyagból készült padok és kerítés, a bontott téglából és felszedett macskakőből kirakott utak, a régi homokozóból kialakított kerti tó, a törött raklapból összeállított komposztkeret vagy a kidobásra ítélt pezsgősüvegekből megépített ágyásszegélyek mind-mind gyakorlatban is egyszerűen megvalósítható példái a HuMuSz által vallott nézeteknek.

A csoportok fogadása előzetes időpont egyeztetés alapján történik, bejelentkezés a tervezett dátumnál legalább két héttel korábban. (Eső esetén a tanösvényi előadás az oktatóteremben zajlik!)

Célunk egy környezettudatosabb - hulladékszegényebb - nagyvárosi élet lehetőségeinek bemutatása.


"Újrahasznosító liget" és "Szemétpeca"

 

A "Tudatos fogyasztás" állomása és az "Égető-sárkány"

további info