Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanévkezdés környezetbarát módra

  • 2006. augusztus 30.
  • humusz
Környezetbarát, és az egészségre ártalmatlan anyagokból készült iskolaszerek vásárlására buzdít a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) a tanévkezdés alkalmából. Akciónkról a National Geographic is beszámolt.

Kalas György, a Humusz győri szervezetének elnöke úgy véli, az egész évben használt iskolaszerek mintegy negyedét most vásárolják meg a szülők, akik nincsenek elég információ birtokában a termékek gyártását, összetételét illetően. Egy elsős gyermek iskolakezdése legalább 15-20 ezer forintba kerül.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a boltokban még megtalálhatóak a környezetbarát írószerek, és a vásárlókon múlik, megmentik-e ezt a piacot. Hangsúlyozta: fontos, hogy az iskolai tanévre iskolatáskát, ceruzát, tolltartót és füzeteket vásárló szülők és gyerekek a környezeti és egészségvédelmi szempontokat szem előtt tartva válasszanak a bő árukínálatból.

A szakértő rámutatott: a műanyag helyett lehet választani fa vonalzót; bőrből, fából, vászonból készült tolltartót és táskát, továbbá a gumiradír, a fémből, vagy fából készült ceruzahegyező és az újrahasznosított papír vásárlását ajánlotta. A kívül is színes ceruza, a műanyag tolltartó, az eldobható filctoll és a rajzfilmfigurás füzetek helyett a környezetbarát és az egészségre veszélytelen termékeket javasolta. A lehetséges egészségkárosító hatások között a nehézfémek, az illó oldószerek és a tartósító anyagok jelenlétét említette a túldíszített, divat-írószerekben.

Újrahasznosított papírból készült füzet egyébként jelenleg nem kapható a boltokban az alacsony példányszám magas költsége miatt.

forrás: National Geographic Online