Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tagállamok gyengíteni akarják a célkitűzéseket

  • 2008. május 12.
  • humusz
Úgy tûnik, a tagállamok kormányai elutasítják az európai parlamenti képviselõk által javasolt ambíciózus megelõzési és újrafeldolgozási célkitûzéseket a hulladék keretirányelv felülvizsgálati folyamata során.

A második olvasat során az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának képviselői újra elővették azokat a megelőzési és újrafeldoglozási célokat, amelyekre a Tanács az első egyeztetési folyamat során egyszer már nemet mondott. (EED 09/04/08 http://www.endseuropedaily.com/25191).

Az európai parlamenti képviselők javalata szerint a hulladéktermelést 2012-re a 2009-es szinten kellene stabilizálni, valamint a háztartási hulladékok felének, az ipari, gyártási, építési és bontási hulladékok 70%-ának újrafeldolgozási arányát kellene elérni 2020-ra.
A kérdés raportőre (jelentéstevője) Caroline Jackson szerint a Tanácsnak egyet kellene értenie ezekkel a javaslatokkal cserébe azért, hogy a Parlament támogatta az energiahasznosítást is végző égetőművek átsorolását a 'hasznosítás' kategóriájába. (EED 15/02/08
http://www.endseuropedaily.com/24851).


Azonban a Tanács egyik nem végső, a parlamenti egyeztetést megelőző állásfoglalásából az derül ki, hogy a Tanács megpróbálja jelentősen gyengíteni a Parlament javaslatait. Az ENDS által olvasott dokumentumban (l. lentebb) ugyanis a Tanács elveti a Parlament által javasolt stabilizációs célkitűzést (2012), és ehelyett azt ajánlja a Bizottságnak, hogy minőségi hulladékmegelőzési célokat tűzzön ki 2020-ra.

Az újrafeldolgozás terén a kormányok a háztartási vagy egyéb eredetű hulladékokból származó papír, fém, műanyag és üveg 40%-os hasznosítását tartanák elérhetőnek 2020-ra. Ez a megfogalmazás azt sejteti, hogy az ipari és gyártási hulladékokra is ez az irányszám lenne érvényes, ami a parlamenti képviselők javaslatához képest egy jóval alacsonyabb hasznosítási arányt jelentene.

A tanácsi munkacsoporthoz közel álló források szerint a Tanács olyan kereteket kíván kialakítani, amelyek nem tennék lehetővé, hogy a jelenlegi uniós hulladékos szabályozásoknál szigorúbb célkitűzések szülessenek. Egy korábbi tervezet 50%-os újrafeldoglozási célkitűzést tartalmazott, de az ENDS értesülései szerint ezt vezető diplomaták tovább puhították.

A Tanács az ötlépcsős hierarchiát is gyengítené azzal, hogy „útmutató elvnek" és nem a Parlament által javasolt „általános szabálynak" minősítené. A kormányok visszahoznák a melléktermékekkel kapcsolatos javaslatokat is, amelyeket a környezetvédelmi bizottság elvetett a második olvasat során.

Caroline Jackson, valamint a Tanács és a Bizottság illetékesei hétfőn tartották első találkozójukat, amelyen a kormányok képviselői aggodalmukat fejezték ki a megfogalamazott célokkal kapcsolatban. Ezt követően nyilatkozta Caroline Jackson az ENDS-nek, hogy a Parlament 'csalódott' a tanácsi állsáfoglalás miatt, de jelezte, hogy továbbra is kitart az 50 és 70%-os újrafeldoglozási célok mellett.

A Parlament hatástanulmányt készíttet annak megvizsgálására, hogy az általa javasolt megelőzési és újrafeldoglozási célok bevezetésének milyen hatásai lehetnek. A jelentésnek még a hónap végén kezdődő megállapodási folyamat előtt készen kell lennie.


Forrás: ENDS Europe DAILY 2008. május 9.



További információ:

EU council of ministers, tel: +32 2 281 6111,

Council position paper