Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemétdombon végzik a használt számítógépek

  • 2008. május 24.
  • humusz

A Fujitsu által elvégzett felmérés rávilágít arra, hogy az Egyesült Királyságban személyi számítógépek milliói végzik a szemétdombon, így továbbra is az e-hulladék mennyisége növekszik a leggyorsabban.

 

 

A Fujitsu Siemens Computers (FSC) brit részlege a héten tette közzé az általuk támogatott legújabb felmérés eredményeit. Eszerint az elmúlt időszakban összesen 12,5 millió teljes konfiguráció került a szemétbe, ahelyett, hogy a megfelelő vállalatok feldolgozóüzemeiben hasznosították volna újra azokat. Ez egyben a 6 hónappal ezelőtt életbe lépett WEEE-direktíva hatékonyságát is jól mutatja - időre van még szükség a jobb eredményekhez.

A megkérdezettek alig 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az általuk leadott számítógépeket feldolgozták a megfelelő létesítményben, az erre specializálódott vállalatoknál. További 40 százalék jelezte, hogy használt számítógépeik ismerősökhöz, avagy jótékonysági szervezetekhez kerültek, ami önmagában szép eredmény, ám figyelemreméltó azok száma, akik egyszerűen a szemétdombra hajították megunt konfigurációikat. Ez utóbbiból ugyanis kiderült, hogy mintegy 6,2 millió brit polgár udvarában, illetve otthonában hever egy vagy több nem használt számítógép, 5,1 millió fő pedig nemes egyszerűséggel a szemétbe dobta a még teljesen működőképes, ám nem kívánt PC-ket.

Az eredmény már csak azért is lehangoló a helyi illetékesek számára, mert az e-hulladék a leggyorsabban növekvő szeméttípus a szigetországban. Évente mintegy 1,8 millió tonna keletkezik, amelynek 39 százalékát kifejezetten a személy számítógépek és más IT-eszközök adják. Hat hónappal az uniós Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) direktíva életbe léptét követően az érintett e-hulladék alig 26 százalékát dolgozzák fel a megfelelő módon, ami 94600 tonnát jelent.

A másik problémát az jelenti, hogy a helyi telepek és üzletek nem minden esetben továbbítják a megfelelő helyre a használt gépeket, erre ugyanis nincs semmilyen garancia. Az így eljáró britek egynegyede nem lehet biztos abban, hogy leadott eszközét valóban újrahasznosítják, ez pedig egy nagy lehetőség elmulasztását jelenti a Fujitsu szerint.

 

 

 

Forrás: sg.hu