Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Száz osztrák és magyar orvos a hulladékégető ellen

  • 2008. április 21.
  • humusz

Hatvan magyar és negyven osztrák orvos írta alá azt a tiltakozó nyilatkozatot, amely ellenzi a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégetõ megépítését.

 

 

Az osztrák BIGAS és a Pro Natura St.Gotthard civil szervezetek által szervezett, Heiligenkreuzban megtartott sajtótájékoztatón több osztrák és magyar orvos fejtette ki véleményét és fejezte ki örömét a példás összefogásról. Nem helyeslik, hogy egy olyan régióban, ahol már eleve magas a finom (szálló) por koncentráció, további szennyező forrás épüljön. A beruházó hiába hivatkozik a legmodernebb füstszűrési technikára, a hatalmas kéményből nem tiszta levegő fog kiáramolni.
Nem igaz azon állítás sem, miszerint a kéményből kiáramló anyagok csak 500 m-es körzetben jelentkeznének, ugyanis 30 km-es, sőt még távolabbi kihatásokkal is kell számolni.
Az orvosok egyöntetű véleménye szerint az alábbi megbetegedések növekedése várható: rák, légzési megbetegedések, asztma, szívbetegségek, allergia, öröklődési és fejlődési rendellenességek, immunrendszer károsodásai.



Dr. Szecsei Nagy Klára belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos előadásában az orvosok felelősségvállalásának fontosságát emelte ki. Beszédében hangsúlyozta, hogy a társadalom ezen rétegének erkölcsi kötelessége felhívni a figyelmet a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető veszélyeire.
Az adjunktusnő ismertetett több megdöbbentő adatot Szentgotthárd és térsége rákos megbetegedéseiről. Ezek a betegségek nem ismerik a határokat, így hasonló veszélyeket jelent a környező osztrák településekre is. Szakemberek a levegőbe kikerülő dioxint tartják a legveszélyesebb egészségkárosító anyagnak. A gyerekeknél hiperaktivitást válthat ki, de intelligencia szint csökkenést is okozhat. A szervezet immunitását rontja, ezáltal a vírusokkal szembeni ellenállást gyengíti.
A környezetbe kikerülő káros anyagok növelhetik a koraszületések és a spontán vetélések előfordulását is.
A doktornő egy szomorú statisztikával fejezte be megrázó előadását, az elmúlt évben 8 vastagbél tumoros esetet diagnosztizált magánrendelőjében.

Az osztrák és magyar orvosok figyelmeztetését, aggályait a BIGAS egy sajtóközlemény formájában juttatja el az illetékes osztrák hatóságokhoz, döntéshozókhoz és a médiáknak.



Pro Natura St.Gotthard
2008.04.18.

 

 

Forrás: Pro Natura St.Gotthard