Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sittes gondok: egyre több építési törmelék az utak szélén

  • 2006. július 27.
  • humusz
A környezetvédelmi bírság akár milliós nagyságrendû is lehet, de nagyon nehéz a tettenérés [Dunántúli Napló]

Pécs

Szemétből van kínálat, üveggyapot és tégla traktorgumival megspékelve. Ez a „menü”, ami a természetnek biztosan nem esik jól.
Az építési törmelékkel feltöltött helyek egyre szaporodnak a megyeszékhelyen és környékén. Van belőlük a 6-os mellett, a belváros közelében, vagy Postavölgyben. Nem csoda, hogy növekszik a számuk, hiszen egy öt köbméteres konténert 10-12 ezer forintért szállítanak el, és ha saját területen szórják ki, nem kell fizetni a legális lerakásért. Ezzel 3-5 ezer forintot spórolhatnak.
Dr. Szvitacsné Marton Katalin, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség környezethasználat-engedélyezési osztály vezetője elmondta, az uniós csatlakozás után nagyon megszigorodtak a hulladékokkal, így az építési, bontási törmelékkel kapcsolatos jogszabályok is. Ezeket is csak engedélyes lerakókhoz lehet szállítani, és már az építési eljárás során meg kell határozni a keletkező hulladék kezelésének módját. Már vannak olyan cégek, amelyek szakszerű újrahasznosítással foglalkoznak.
A környezetvédelmi bírság mennyiségtől és minőségtől függően akár több millió is lehet.
A közterületeken található „lakossági” szemétkupacok felszámolását az önkormányzat a Munka Pécs-Baranyáért Kht.-val, és a megyei munkaügyi központ segítségével végzi júliustól. – Májusban huszonötöt tartottunk nyilván – mondja a kht. köztisztasági művezetője, Kozma Róbertné. – Csak György-telepről 120 köbméter szemetet vittünk el, többek közt a Kénes út elején, vagy Széchenyi-aknán már eltüntettünk egy-egy kupacot. Nagyobb feladat lesz a Tüskésréti út megtisztítása.
A közterület-felügyeletnek egy-egy műszakban naponta 4-5 járőre dolgozik, ami kevés ugyan a tettenéréshez, de akit rajtakapnak az illegális szemetelésen, azt megbírságolják.
B. M. C.