Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Sem a füstje, sem a lángja" - NEM a cementgyárra

  • 2005. szeptember 27.
  • humusz

stop_1.jpgNemet mondanak a nyergesújfalui cementgyár megépítésére a környék települései, Nyergesújfalu önkormányzata ugyanakkor támogatja a beruházást, azonban ahhoz nem járul hozzá, hogy ott hulladék és veszélyes-hulladék égetésével állítsanak elõ cementet.” A greenfo híre. 


Nem akarunk sem cementgyárat, sem veszélyeshulladék-égetőt - mondta Szenes Lajos, Tát polgármestere csütörtökön azon a tüntetésen, melyen a környező településekről háromszáz ember "sem a füstje, sem a lángja, nem kell Holcim cementgyára" feliratú táblákkal tiltakozott a tervezett beruházás ellen.

Tát és Mogyorósbánya képviselő-testülete határozattal utasította el a cementgyár létesítését, Tokodon és Tokodaltárón pedig a többi településhez hasonlóan aláírásgyűjtés indult a tervezett beruházás ellen - mondta el a polgármester. Völner Pál, nyergesújfalui képviselő elmondta, a testület egy ellenszavazattal úgy határozott, hogy a településre tervezett cementgyárra igent mond, azonban ahhoz nem járul hozzá, hogy ott hulladék és veszélyes-hulladék égetésével állítsanak elő cementet.

A Holcim augusztus 25-én lakossági fórumon jelentette be, hogy 60 milliárd forintért új cementgyárat építene Nyergesújfalu ipari parkjában. A rendezvényen a térség civil szervezetei az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány alapján ismertették, hogy a gyárban évente 25.000 tonna veszélyes hulladékból származó és 50.000 tonna hulladékból származó alternatív tüzelőanyagot égetnének el. Úgy fogalmaztak, "ez a gyár egy hulladékégető, amely cementet is termel". A környezetvédők aggályosnak tartották azt is, hogy a gyár Tát és Nyergesújfalu ivóvízbázisára települne, amelyet csak azért nem jegyeztek be a földhivatalba, mert nem volt rá pénz.

A tüntetés után lakossági fórumot tartottak, ahol a Holcim vezetői is megjelentek. Itt Márta Irén, a Holcim kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a lakossági ellenállást tapasztalva lemondanak a veszélyes hulladékok felhasználásáról. A bejelentést "kommunikációs trükknek" minősítette egy jelenlévő vezetője. Elmondta, információi szerint a környezetvédelmi hatóságokat a Holcim nem kereste meg, hogy módosítsák a környezetvédelmi hatástanulmányt. A Holcim képviselői elmondták, ami eddig elkészült, az előzetes hatástanulmány, a részletes tanulmányban nem szerepel majd a veszélyeshulladék-égetés. A gyár vezetői hozzátették, Holcim támogatja olyan lakossági ellenőrzőcsoportok létrehozását, amelyek betekinthetnek az új, műszakilag modern gyár figyelőrendszerének eredményeibe. Ezenkívül kifizetik a vízgyűjtő terület határainak felmérési költségeit is.”


Forrás: Greenfo