Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyilkos szója - filmajánló

  • 2009. október 16.
  • beus
A Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország legújabb filmje az Élelmezési Világnapra készült el, amely feltárja az európai - nagyüzemi - állattartás és az esőerdők pusztításának közvetlen kapcsolatát. Az ingyenesen letölthető filmet oktatási célokra is ajánljuk!

 

A film elsősorban arra mutat rá, hogy Dél-Amerikában a szójatermesztés megsemmisíti az őslakos közösségeket, megmérgezi a helyi lakosságot, elpusztítja az élővilágot és súlyosbítja az éghajlatváltozást. A "Gyilkos szójamezők: út az esőerdők pusztításától az európai állatgyárakig" című film arra vállalkozik, hogy bemutassa: az Európában nagyüzemileg tartott állatok takarmányozásához szükséges szója termesztése milyen káros hatásokkal jár Dél-Amerikában. A film 12 nyelven - magyarul is - letölthető a www.feedingfactoryfarms.org oldalról.

"Európa hatalmas étvágya a húsra, tejre és tojásra súlyos következményekkel jár a fejlődő országokban. A mezőgazdaság ezekben az országokban az erdők, a helyi közösségek és az éghajlat rovására terjeszkedik, azért, hogy kielégítse az európai igényeket. A szójatermesztés során kipermetezett totális gyomirtószerek megmérgezik a helyi lakosságot, és a génmódosított szója felhasználásával készült termékek veszélyeztethetik az európai fogyasztókat is - mondta el Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

Háttéranyag a témáról.

A film honlapja és a letöltés lehetősége.

 

Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége