Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egészséges táplálkozás és helyi termékek a közétkeztetésben

  • 2009. november 11.
  • beus

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület az egészséges táplálkozás feltételeinek és a helyi termékek fogyasztási esélyeinek javítását célzó programot indít, melyet Jász-Nagykun-Szolnok megye és Békés megye határán található Alsó- Berettyó-mellék kilenc településén kíván lebonyolítani.

 

A projekt célterülete tradicionálisan mezőgazdasági orientáltságú, ahol nagy hagyományai vannak a háztáji termelésnek. Az elmúlt évtizedek gazdasági-társadalmi változásainak eredményeképpen viszont a helyi piacok hanyatlanak, a lakosság élelmiszer-ellátásában jelentős a multik térhódítása. A felnövekvő generáció körében végzett felmérések bizonyítják, hogy nem irányul kellő figyelem a gyermekek kiegyensúlyozott táplálkozására, optimális étkezésére, a közétkeztetésben hátérbe szorult az egészséges élelmiszer, az iskolai büfék kínálata sokszor nem veszi figyelembe az egészséges életmódra vonatkozó alapelveket. Ezen okok miatt érezzük kiemelten fontosnak és időszerűnek a program szakmai tevékenységének megvalósítását.

A nyár folyamán a programban szereplő települések mindegyikében (Túrkeve, Mezőtúr, Kisújszállás, Ecsegfalva, Kuncsorba, Dévaványa, Gyomaendrőd, Törökszentmiklós, Mesterszállás) az egyesület utcai kampány során lakossági tájékoztatót tartott az egészséges táplálkozás és helyi piacok népszerűsítésével kapcsolatban, valamint a járókelők figyelmét ingyenes szórólapok segítségével hívta fel ezekre a témákra. A kampánykörút folytatásaként a már említett települések iskoláiba látogat el az egyesületünk. A tanulók egy kis előadást hallgatnak meg az egészséges életmódról, mit is foglal magába a fenntartható életmód, illetve miért hasznos helyi termelőktől vásárolni. A gyerekek nyitottak és érdeklődőek a téma iránt, szívesen osztják meg a véleményüket, hogy mit gondolnak a valamint mennyire fontos számukra az egészséges táplálkozás, milyen élelmiszereket fogyasztanak szívesen, mennyi a napi folyadékbevitel és mit tesznek, hogy egészségesebb életmódot folytassanak.

Programunk célja a fenntarthatóbb, alacsonyabb környezetterhelésű termékek választási lehetőségeiről szóló információs kampány megvalósítására, az egészséges helyi élelmiszerek népszerűsítésére, fogyasztásuk előnyeinek bemutatására, valamint az iskolai étkeztetés egészségesebbé tételére, a büfék kínálatának korszerűsítésére vonatkozó ajánlások megfogalmazása. A kampány során lehetőség nyílik a környékbeli bio- és helyi termelők bemutatkozására, termékkóstolókra is, mellyel a lokális piacok védelme, a piacra jutási esélyek javítása, a helyi kereskedelem támogatására.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

A hír beküldöje: NIMFEA Egyesület