Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rázós termékek - szemezgetés a betiltott termékek listájából

  • 2005. november 03.
  • humusz
cumisuveg.jpg "Diszkontboltban talált, Kínából származó áramütésveszélyes fázisceruza, a megengedettnél 2 1/2-szer több krómot tartalmazó cement, mérgezõ ftalátokat tartalmazó cumisüveg. Néhány szemelvény a betiltott termékek 42. heti listájáról." A TVE ökológiai fogyasztóvédelmi cikke.
"Az Európai Unióban forgalmazott termékek biztonsági előírásait többek között a 2004 januárja óta hatályos termékbiztonsági dírektíva szabályozza. A direktíva betartatása a tagországok helyi hatóságainak, így Magyarországon a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség feladata, azonban léteznek határokon átívelő eszközök a fogyasztókra veszélyt jelentő termékek forgalomba hozatalának megakadályozására. Az egyik ilyen eszköz a Rapid Alert System ("RAPEX"), amely egyszerűen fogalmazva az EU termékbiztonsági riadóztató rendszere. Az adatbázis az Unió bármely tagországában felbukkanó veszélyes, illetve az egyes biztonsági előírásoknak nem megfelelő termékekről éresíti a helyi hatóságokat és a fogyasztókat.

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi weboldalán minden héten frissülő listát találhatsz az aktuálisan a hatóságok hálóján fennakadt veszélyes termékekről. Sajnos magyarországi termékek is gyakran szerepelnek a merítésben, a 42. heti lista negatív rekordnak tekinthető, a listán szereplő hat termékből négy Magyarországon került a hatóságok kezébe. Diszkontboltokban talált, Kínából származó áramütésveszélyes fázisceruza (amiből ráadásul rögtön kettőt kínálnak 399 Ft-ért), áramütésveszélyes elosztó, a megengedettnél 2 1/2-szer több krómot tartalmazó cement, mérgező ftalátokat tartalmazó cumisüveg található a listán.

Az aktuális lista minden héten megtekinthető a RAPEX weboldalán (Weekly Overview), illetve a magyarországi betiltott termékek naprakész listája megtalálható a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség oldalán."



Forrás: www.tudatosvasarlo.hu