Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rákkeltő anyagok egyes bébiételekben

  • 2005. március 03.
  • humusz
Több német terméktesztelõ csoport is rákkeltõ vegyi anyagot talált különbözõ európai gyártók befõttesüveg csomagolású bébiételeiben, köztük a Magyarországon is kapható Bebivita és Hipp márkákban.

A Stiftung Warentest élelmiszer-csomagolások károsanyag-tartalmát vizsgálta. A magazin munkatársai által kiválasztott 18 bébiételből 13 tartalmazta eltérő mértékben a 2-etilhexansav nevű anyagot, amely az üvegek fémkupakjának műanyag tömítéséből származik.

Egy további vizsgálatban a 18-ból három termékben találták meg a semicarbazid nevű anyagot, amely állatkísérletekben erősen rákkeltőnek és a termékenységet rombolónak bizonyult. A semicarbazidos bébiételek az Alete, illetve a Martin Eyers biotermékei voltak.

A magazin eredményeire reagálva a német Különleges Célú Élelmiszerek Termelőinek Szövetsége, a Diätverband azt közölte, hogy a fogyasztóvédelmi miniszternek élelmiszerbiztonsági kérdésekben tanácsot adó Szövetségi Kockázat-Értékelési Intézet (BfR) a semicarbazid nevű anyagot az egészségre ártalmatlannak tartja. A közlemény tudatja, hogy a csomagolást előállító vállalatok egy olyan új megoldást dolgoztak ki, amely az említett anyagot nem tartalmazza. Amióta ez az új kupak létezik, a bébiételgyártók elővigyázatosságból rögtön e a csomagolóanyag használatára kezdtek el átállni, jóllehet - fogalmaz a közlemény - az összes jelenleg a piacon elérhető bébiételüveg korlátozás nélkül felhasználható.

NOL