Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Persányi maradhat a miniszter

  • 2006. május 25.
  • humusz
Az SZDSZ ügyvivõ testülete elvetette, hogy liberális iránytója legyen a külügynek; a "megkapott" környezetvédelmi tárcát vélhetõen Persányi Miklós irányíthatja tovább.

Ülésezett a SZDSZ ügyvivő testülete (üt), és tárgyalta Gyurcsány Ferenc azon ajánlatát, hogy több minisztériumból kiválaszthatják, hogy melyiket vezesse szabad demokrata politikus. A Hírszerző információi szerint először arról szavaztak, hogy a külügyi tárca vagy a környezetvédelmi kerüljön liberális vezetés alá.

A diplomácia irányítását többen javasolták Magyar Bálint oktatási miniszternek, aki – úgy tudjuk – a tegnap visszautasította ezt, és ma pedig bejelentette, hogy nem kíván miniszter lenni ( „hogy személye ne legyen akadály az oktatási tárca vezetéséről szóló tárgyalásoknak”) a Gyurcsány-kormányban. Az SZDSZ-ben ezt követően Szent-Iványi István és Eörsi Mátyás neve merült fel lehetséges külügyminiszterként. Ám az üt 6:5 arányban arról döntött, hogy a zöld tárca „működtetésével” szeretnék az SZDSZ arculatát tovább fejleszteni.

A minisztériumra két esélyes volt; Fodor Gábor, aki több ciklus óta a Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának alelnöke, illetve Kovács Kálmán, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban beolvadó Informatikai Minisztérium leköszönő vezetője. Forrásunk szerint mindkét politikusnak sikerült úgy megszerveznie támogatói körét, hogy „hadaik” kioltották egymást, így nevető harmadikként - az SZDSZ döntése szerint - Persányi Miklós, az SZDSZ-hez nem túl szorosan kapcsolódó jelenlegi miniszter folytathatja a munkáját. (Hírszerző)