Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ötből egy nyomtatópatront a kukának vásárolunk

  • 2007. június 21.
  • humusz

printer_120

 

A tintasugaras nyomtatókba kerülő festékpatronokban található tinta több mint felét nem használják fel az esetek nagy többségében: a fogyasztó jóval előbb kidobja a patront, mint hogy az valóban kiürülne - derül ki egy új német tanulmányból. A vásárlók jellemzően akkor cserélik a patront, amikor a gép jelzi, hogy kiürültek, nem akkor, amikor valóban kifogytak.

 

 

 

A rajnai TÜV minőségellenőrzési intézet számos márka nyomtatóit és patronjaikat vizsgálta, így az Epson, a Lexmark, a Canon, a HP, a Kodak és a Brother termékeit. Vizsgálódásaik kiterjedtek az egy- és többpatronos nyomtatókra is. A legjobb eredményt az egypatronos printerek közt az Epson érte el, több mint 80 százalékos festékkihasználással. Ebben a kategóriában a legrosszabbul a Kodak Easy Share 5300-as készüléke szerepelt, mely a festék 64 százalékát pazarolta el. A TÜV tesztje során kibontás után a szűz festékkazettát és az elhasználtat is megmérték, összevetették az elhasznált mennyiséget, s persze csak addig használták a patronokat, míg nem jelezte a gép, hogy kifogyott.

A legnagyobb problémát és ezáltal pazarlást az eredményezi, hogy a nyomtatók rutinszerűen jelzik a fogyasztónak, hogy üres a patron, amikor akár több száz oldalnyi nyomtatási kapacitás van még bennük. Bevett gyakorlat, hogy amikor a három-öt különböző színből - melyet egy-egy többszínű kazetta tartalmaz - egy kifogy, akkor automatikusan az egészet üresnek veszi a számítógép. Emiatt ha például sok kék eget ábrázoló fényképet nyomtatunk ki, villámgyorsan dobhatjuk is ki a patront, mely nem mellesleg veszélyes hulladéknak minősül, és szelektív gyűjtésére az EU kötelezi is a gyártókat.

Ennek orvoslására a gyártók az egykazettás patronokat használó printerek vásárlását javasolják, ezek azonban drágábbak. Az egykazettások esetében a TÜV szerint átlagosan húsz százaléknyi festék van még hátra, amikor a gép ürest jelez, vagyis öt patronból egyet gyakorlatilag a kukának vásárolunk.

 

forrás: hvg.hu