Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Netes könyvcserebere

  • 2007. június 12.
  • humusz
Új alapokra helyezi a könyvtár fogalmát a 2005-ben elindított angol My Book Your Book weboldal.

 

A tagoknak, akik jelképes díjat fizetnek, legalább tíz könyvet fel kell ajánlaniuk a társaság használatára, amit már nem is kapnak vissza. A felajánlott kötetekből készült listáról pedig havonta 5 könyvet rendelhetnek meg - ezért csupán a postaköltséget kell kifizetniük. A „kikölcsönzött" könyvek elolvasására 5 hetük van a klubtagoknak: ezután a példányok újból „kölcsönözhetővé" válnak. 


Nemcsak könyvcsere, de valóságos szociológiai tanulmány is az úgynevezett „bookcrossing". A fogalom, amely az Oxford szótárba is bekerült, annyit jelent, hogy elolvasás után nyilvános helyen hagyjuk a könyvet, hogy mások megtalálják, s ők is elolvashassák.

A „nyilvánosságnak szánt" könyveket egy weboldalon regisztrálhatjuk is. Itt egy regisztrációs számot tartalmazó kinyomtatható címkét kapunk. Ez a szám mellett tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat: egyebek mellett azt, hogy a honlapon a szerencsés megtalálónak illik bejegyeznie, hogy ő is egyike volt a könyv boldog tulajdonosainak. A könyv eredeti útra bocsátója pedig az interneten követheti nyomon, hogy könyve merre vándorol.

 

 

Forrás: Figyelőnet