Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Népszavazást tartanak Táton a cementgyárról

  • 2005. szeptember 05.
  • humusz
incinerat1.jpgHatvanmilliárdos beruházást tervez a Holcim Rt. a nyergesújfalui ipari parkban egy cementgyár képében, mely veszélyes és kommunális hulladékot egyaránt égetne. Tát 2160 választópolgára aláírásával helyi népszavazást sürget az ügyben, Esztergom pedig bejelentette érintettségét és meg kívánja akadályozna az újabb környezetszennyezõ ipari tevékenységet.

Amikor nyilvánosságra került, hogy a nyergesújfalui ipari parkban a Holcim Hungária Rt. egy új cementgyárat szándékozik építeni, a környezetvédők azonnal kifejezték aggodalmaikat. Az új gyár ugyanis évente 75 ezer tonna hulladékot szándékozik alternatív energiaforrásként elégetni, amelynek harmada a veszélyes kategóriába tartozna. Esztergomi és dorogi környezetvédelmi szervezetek aggályai szerint a cementgyár a táti és a nyergesújfalui ivóvízbázis felett helyezkedne el, így egy esetleges baleset során mintegy tíz település ivóvize szennyeződhetne be.

A cég kommunikációs vezetője, Márta Irén elmondta, hogy az építésről még nincs döntés a cégen belül, csak a megvalósíthatósági tanulmány készült el. A 60 milliárd forintos beruházást más helyszíneken is lehetségesnek tartják, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy Szlovákiában vagy Romániában valósítják meg. A cég az év végéig dönti el, hogy a lehetséges helyszínek közül hol építi fel az új gyárat. A nyergesújfalui térség mellett szól, hogy a közelben, Lábatlanon 138 éve készítenek cementet.

A gyár valóban kis mértékben felhasznál az alternatív tüzelőanyagok között veszélyes hulladékokat is, az égetés során azonban sem füst, sem egyéb melléktermék nem keletkezik, mivel mindez közvetlenül beépül a cementbe - hangsúlyozta a kommunikációs vezető. Az égetés kétezer Celsius-fokon történik, ami biztosítéka a teljes megsemmisítésnek. Az egyik legfontosabb körülmény pedig az, hogy a gyárban semmiféle előkészítés nem történik - ahogy a hulladék beérkezik, úgy kerül a tűzbe. A veszélyes hulladékok önálló égetésével ellentétben a cementipari együttégetést a törvények nem tiltják.

A Holcim Rt. lakossági fórumokon kívánja meggyőzni a környékbelieket arról, hogy nincs mitől tartaniuk. Az elsőt már megrendezték a Nyergesújfaluhoz közeli Táton, az ott élőket azonban nem sikerült meggyőzni az új üzem veszélytelenségéről. A település választópolgárainak több mint fele aláírásával erősítette meg, hogy helyi népszavazás döntsön, felépüljön-e a szomszédos Nyergesújfalun a gyár. Az esztergomi képviselő-testület is a beruházás ellen foglalt állást. Úgy határoztak, hogy érintettséget jelentenek be, így az eljárás résztvevőjeként a város megakadályozhatja a cementmű létesítését.

- NOL -